Veteraanipäivä 27.4.2018 ilman Paavoa

PaavoPensamo20151206.jpg

Ensimmäinen kerta, kun Naantalin veteraanipäivää vietetään ilman Paavo Pensamoa.

Tilaisuuteen liittyy lounas, jonka idean taustalla olimme Paavon kanssa. Niinpä teimme Naantalin Työväenyhdistyksen nimissä aloitteen traditiosta, johon liittyi aluksi ulkopuolinen lounaan rahoitusapu, jonka puolestaan hoiti silloinen kirkkoherra Rauno Heikola, joka arvosti aloitetteen ideaa.

Viime vuoden juhlasta kirjoitin tällä palstalla.

Veteraanien vastuunkantaja Paavo Pensamo oli tälläkin kerralla hienolla asialla toivoessaan nuorten esityksiä. Niinpä hän kokemukseen perustuva arvionsa oli ”että kehitystä on tapahtunut – ja paljon” Tämän hän sanoi Maikkiaan muistellen.

Paavo tuli mileen myös siksi, että niin monia muita tielle uupuneita ei paikalla ollut. Sali oli tällä kerralla entistä tyhjempi -luonnollisesti.
Juhlan pitämistä ei pidä lopettaa, sillä asia - itsenäinen Suomi  ja ajankohta - rauhan alkaminen ovat tärkeitä.
Ohjelmaa on syytä kehittää  huomioon ottaen  kunniavieraiden ikä ja luulen, että Pensamon Paavon linjalla kannattaa jatkaa:Nuoret esiin
Tälläkin kerralla nuorten esitykset onnistuivat. Velkuan koulun tanssiryhmä oli uusi pirteä yllätys ja muu ohjelma tiesi paikkansa.

Heikki Niemisen
perinnehuoneen esittelyvideo kertoo monipuolisesta veteraaniasain muistamisesta.

Lukiolaisten puheet ovat harkittuja ja hyvin esitettyjä.
Eveliina Lehtosen isosisän tarina oli arvostavan nostalginen. Hieno sukupolvien välinen  silta. 
Jussi Routilan johdatus aiheeseen alkoi Helsingin Narikkatorin kurdien mielenosoituksen tunnelmista. Kurdit ovat tukalassa tilassa hankalien isäntämaiden ikeen alla. Vallitsevan vapauden merkityksen ymmärtää vertailtaessa muuta maailmaa. Mutta se edellyttää asioiden ja olosuhteiden tuntemista ja toisten asemaan eläytymistä. Jussi Routila osasi asiansa.

Ps.
Lukiolaisten puheet johdattivat ajattelemaan Suomen kaarta. Ikeiden alla olemme mekin olleet eikä tullut vaivatta Suomenkaan vapaus. Suurvaltojen pelilaudan siirroilla on ollut suuri merkitys kohtaloihimme. Sattumallakin on osuutensa, mutta vapauden säilyttäminen on vaatinut yhtenäistyneen kansakunnan voiman ponnistuksia ja tuloksena 73 rauhan ja kehityksen vuotta.
Viime vuotisen juhla aikoihin oli Euroopan kohtalon hetket käsillä ja niinpä jälkikirjoitus kuului

Ps. Tämän päivän Ranskassa pohditaan nationalismin ja patriotismin eroja jopa vertaillen aikaamme 1930-lukuun: George Orwell vertaili näitä ilmiöitä seuraavasti:

Isänmaallisuus on positiivisia tunteita, kun juhlitaan kansallisia instituutioita, perinteitä ja arvoja.

Kansallisuuskiihko on synkempää voiman ja paremmuuden ylistystä ja vainoharhaisuutta.

Ranska selvisi eikä Saksakaan  ajautunut tummille vesille. Nyt on voimat kohdistettava oikean yhteishengen ja solidaarisuuden löytämiseksi.
Viisaan yhteistyön linjan puolustaminen Euroopassa ja maailmassa on vapaan Suomen kansallinen etu siis se on tämän päivän itsenäisyyden puolustustamista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!