Verokilpailulle ei loppua näy

Taxrate20130428.JPG

Verokilpailu ja verotuksen vuotokohdat ovat esillä. Jutta Urpilainen on nostanut veroparatiisikysymyksen pinnalle ja Suomi on aktiivinen. Hyvä, sanomme.
Asia ei ole yksinkertainen ja niinpä Jutan vaatimukset, että eläkeyhtiöiden pitäisi olla eettisiä sijoituksissaan, on saanut kylmän vastaanoton. Veroparatiisien käyttöä perustellaan eläkeläisten olevien ja erityisesti tulevien etuna eli sijoittamalla rahastoihin, jotka toimivat paratiisien kautta saavutetaan parempia tuottoja ja vähempiä verokuluja. Ja kun toisetkin niin tekevät.

"Veroparatiiseja" on myös Euroopassa:Euroryhmän johtajien entisen ja nykyisen maat  Luxemburg ja Hollanti ovat tällaisia.Ja tietenkin euroskeptikkojen kotimaa Britannian saaret saavat oleellisesti enemmän suoria ulkomaisia investointeja kuin muut EU maat.
Onhan Suomikin muutamille melkoinen onnenmaa.

Asiaa on selvitetty OECD:n toimeksiannosta ja luvut puhuvat puolestaan. Tämä kaikki kiinnostaa meitä ja nostattaa tunteita. Näin ei voi olla ja kuinka yritykset kehtaavat. Ja sitten saamme kuulla sen mitä emme halua: 
OECD:n pääsihteeri Angel Gurría,  muistuttaa syistä ja ehdottaa hallituksia tekemään uudistuksia, sanomalla "Emme voi syyttää liiketoimintaa, joka käyttää sääntöjä,jotka päättäjät itse ovat ottaneet käyttöön"
(
Angel Gurría, secretary-general of the OECD, has called on governments to make reforms, saying “we cannot blame business for using the rules that policy makers themselves have put in place”.)

Me esimerkiksi olemme ihan viimeksi menneet mukaan tähän kilpailuun alentamalla yhteisöveroa.- Voidaan sanoa pakon edestä. Mutta mitään muutosta ei saada aikaan ellei yhteisesti asioista sovita. Se taas on sitä Brysselin määräämistä, jota emme voi sietää. Politiikka on vaikeaa; tällä hetkellä se on lähes mahdottoman taitamista. Julkisuudessa voidaan pitää  meteliä. Sille jopa taputetaan tai vähintään nyökkäillään, mutta toiminnasta ei pinnoja heru: Islannin vaalit olivat taas muistutus äänestäjien toimintamalleista. Sosialidemokraatit pelastivat maan ja siitä hyvästä menettivät vaalit niille porvarillisille voimille, jotka ongelmat aikoinaan olivat synnyttäneet. Italiassakin Berlusconin porukka on mukana, vaikka sen politiikka oli lähellä suista koko maa perikatoon.

Epätasainen kamppailu julkisen talouden puolesta on suurissa vaikeuksissa. 99/1 kamppailu epätasaista erityisesti siksi, että 99 prosentin tavallisella eenemmistöllä on jalat, joilla äänestää. Jaloilla ei monta metriä sekunnissa liikuta. Sen sijaan rikkailmman 1 prosentin omistamat  pääomat liikkuvat sekunnin osissa. Ja mikä pahinta näillä rahojen liikkeillä on suuri vaikutus 99 arkielämälle. Ja siksi epätasapaino säilyy.

Hyvää kuitenkin on, että yritystä asiantilan korjaamiseksi on. Pessimismistä huolimatta  kamppailu on sellaista jota kannatta käydä, vaikkei välittömiä näyttäviä voittoja saavutetakaan. Päämäärällä on arvonsa ja varmaan vaikutuksensakin.

Mielenkiintoista on tehdä tutustumistelki maailman verotuksen prosentteihin ja kertymiin FT:n sivujen interaktiivisien grafiikan välityksellä alla olevan linkin kautta: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c8cc5dea-9189-11e2-b4c9-00144feabdc0.html#axzz2Rp8ab9sP

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!