Venäjän ja energian kohtalon yhteys

RestlessEmpire20150810.JPG

Nick Butler kirjoittaa TF:ssä Rauhaton imperiumi kirjasta referoidessaan energian hinnan voimakkaasta vaikutuksesta Venäjään.

Energian hinnan hallitseva asema aiheuttaa nykyiset ongelmat. Tosiasiat ovat yksinkertaisesti seuraavat:

·  Energia on suurin yksittäinen ala Venäjän taloudessa. Bruttokansantuotteesta tänä vuonna pudonnut päässä kolmannes verrattuna kahden vuoden takaiseen.

·  Energian tuotanto vastaa viennistä 68 prosenttia.

·  Öljyn ja kaasun tulot tuovat puolet Venäjän valtion talousarvio tuloista sekä merkittävä vaikka ei tiedossa oleva osuus maan voimajärjestelmästä on rahoitettu energiatuloilla.

·  Öljynhinnan lasku seurauksena Venäjän talouden ennustetaan heikkenee 3,5 prosenttia tänä vuonna, öljyn viennin tulot putoavat $95 miljardia , vuonna 2013 syksyllä kärsityn $174 miljardin lisäksi.

Kirjassa selostetaan, että tilanne ei oleellisesti ole riippuvainen Venäjään kohdistetuista pakotteista. Energian hinnan laskulle on muita syitä, joista selkein on öljyn ylitarjonta heikon taloudellisen kasvu seurauksena ja liuskekaasun vaikutukset kaasun hintaan. Gazpromin asema on heikentynyt myös kaupallisesti eikä sillä ole ketteryyttä toimia markkinaehtoisesti.Kommunistinen Neuvostoliitto ei siis uskonut työn lisäarvoa tuovaan voimaa eikä ortodoksinen Venäjä ymmärrä raamatullista ohjetta hoitaa omaisuutta tehokkaasti.

Todellinen vaara on, että talouden tyytymättömyys pakottaa nykyisen Venäjän hallituksen tai sen korvaava ottamaan kovemman poliittisen linjan. Barnes kirjan kartan näyttävät Venäjän olleen suurimman osan historiastaan yhden tai toisen naapurin kanssa riidoissa. Sodan, kuten useissa yhteyksistä tiedämme, voivat tarjota kansallismielisiä elämyksiä kurjien taloudellisten olosuhteiden sijaan.. Viimeisten 25 vuoden aikana Venäjällä ollut suhteellisen vakaat olosuhteet. Mutta mikään ei takaa, että tilanne jatkuisi. Putin muistaa liiankin hyvin, että yksi tärkeimmistä lasku Neuvostoliiton hajoamisen syistä 1980-luvun lopussa oli energian hintojen romahdus. ja juuri nyt Venäjä on nyt heikompi kuin tuolloin. Todellakin Dominic Lieven sanoo loistavasti Barnesin kirjan johdannossa: "Venäjä on nyt heikompi kuin koskaan viimeisen 300 vuoden aikana."

No mitä Suomen tulisi huomata.

Ensinnäkin se, että taas kerran järjestelmän muutoksesta huolimatta marxilainen viisaus taloudellisen perusrakenteen merkityksestä aiheuttaa Venäjälle ongelmia.
Ja sen vastapainoksi on muistettava, että savijalkainen jättiläinen ei kaadu montaa kertaa vaurioitta.
Suomella on oikeus pitää puoliamme ja valita seuramme. Mutta meillä on mahdollisuus myös toimia harkitusti.
Suomen täytyy myös tuntea asiat. Viimeksi perjantaina jälkiviisaiden viisain Kalle Isokallio väitti virheellisesti, että Venäjältä tulee Suomen sähkön tuonnin suurin osa eli se, jota uudella ydinvoimalla halutaan korvata. Vuonna 2014 Ruotsista tuotiin runsaat 18 ja Venäjältä runsaat 3 TWh.
Valtion on hyvä olla viisas, mutta Venäjän suhteiden hoitamisella ei voi kaikkea selittää ei edes Fennovoimaa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!