Veikko Ryynänen, 70 vuotta

VeikkoRyynanenjakainonpojatA2013015jpg.jpg

Veikko Ryynänen oli niitä poikkeusyksilöitä, vähemmistöön kuuluneita kohtalontovereitani, joiden urheiluharrastus oli Naantalin Tovereiden joukoissa, ja joiden lapsuuden ja varhaisnuoruuden vapaa aikoja vietettiin Työväentalolle.
Veikon isoäiti Sofia Kaunisto oli voimakas työväenliikkeen väkevä sanallinen julistaja ja äitiä Aili puolestaan luovasti tulkitsi elämää runojen muodossa. Isä Paavo oli meille etäisempi. Rauhallisen olemuksen alla taisi olla poliittisista kananotoiltaan tiukempi metallimies.
Kirjoitan nämä lyhyet sukutaustat siksi, että omassa muistissani he kaikki liittyvät Ryynäsen Vekkeen oleellisena kunniakkaana osana. Kirjoitan nämä huolimatta siitä, että tiedän paremman väen pitävän sukutaustojaan esillä, kun taas ja meille sosialidemokraateille ei suku eikä mikään muukaan tausta, vaan jokaisen yksilön kansalaiskunta ovat hänen asemansa ja arvostuksensa lähtökohta.
Vekke ei niistä ole numeroa tehnyt, eivät ne ole hänen elämän uransa tekijöitä. Ihan itse hän on ahkeruudellaan polkunsa raivannut Hampunkehruunkadulta Taimon Petäjäkaaren kautta Väinölänniemen  Lukkarinkadulle.

Palokunta-aate veti Veikon mukaan jo VPK:n nuorisotoimintaan ja siitä sitten urkenikin hänen elämän työnsä. Hän oli alastaan innostunut ja koulutti itsensä esimiestehtäviin, joita hän eläkkeelle siirtymiseensä asti hoiti silloisessa Raision palokunnassa. Paremmin tehtävään sopivaa henkilöä on vaikea kuvitella.

Sosialidemokraattien joukoissa Veikko on seisonut enimmäkseen vahvana taustavaikuttajana ja tehtävänsä hyvin hoitaneena luotettavana toverina. Martti Kallu Sipponen kiitteli häntä erityisen ansiokkaasta yhteistyöstä kansanterveyskuntaliiton luottamustehtävissä.

Läheisistään ja itsestään huolehtinut Vekke sai elää Ailansa kanssa muutaman ansaitun eläkevuoden. Kohtalon arpa ei suosinut ja niinpä Veikko on saanut taivaltaa viimeiset vuodet yksin.. Veikossa kaipaus on näkynyt. Hänen iloisen nuorekas olemuksensa on saanut tummempia sävyjä, mutta elämän onnellisen jatkumisen polttoaineet tulevat Veikolle Leon ja Sirpan sekä heiden perheittensä kautta mukaansa tempaavalla voimalla.  

Onnea und Alles Gute Vekke!

mr

Ps. Synttärikahvit ei viralliset  7.1.2013 Lukkarinkatu 9 C 37.
Yhdistys onnittelee 14.30

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!