Varoittavia esimerkkejä

NewprisioneridelogyStephens20130103.JPG

Ideologian uudet vangit otsikolla kirjoittaa Philip Stephens FT:ssä. 

  • Hän on havainnut konservatiivien politiikka seuratessaan  Atlantin molemmilla rannoilla, että keskustalaisen laaja-alaisen pragmatismin tilalle on tullut ideologien absolutismi. Ideologiaan suhtaudutaan kuten vasemmistossa on tapana ollut.  Liberaalit ja sosialidemokraatit ovat uusia realisteja. Näkemyksen taustalla  on republikaanien änkyrälinja USA:n  kongressin edustajuhuoneessa vastustaa veronkorotuksia ja brittien Toryn yltiöpäinen euroskeptisyys, muukkalaisviha jne.
  • Hän lopettaa kirjoituksensa toteamalla, että konservatiivit ovat valinnan edessä: Ymmärtävätkö yhteiskunnan prioriteetit ja nykyiset tavat, vai jättäytyvätkö he ideologiansa vangeiksi.

 

Mitä tästä opimme?

Ensinnäkin on aihetta huomata, että USA:ssa ja Britanniassa on kaksi vahvaa puoluetta. Sinänsä poliittisesti yksinkertaista, mutta vaarallista,  sellaisissa oliosuhteissa voi käydä helposti niin, että äärilinjat vahvistuvat. Polarisoidutaan. Radikalisoituminen  päättyy yleensä jonkinlaiseen katastrofiin. Niin kävi mm:ssa vanhalle brittien työväenpuolueelle ennen Tony Blairin aikaa.

Liiallinen vallan tunne sokaisee.

Muistan ihan pikkujutun Naantalin vasemmistoenemmistön ajalta 1960-luvulta. Naantalin Työväentalolla päätettiin, että Turun Sanomat pudotetaan ilmoituslehtien joukosta. Se oli mielivaltaa tai yhteiskunnan realiteettien tuntemuksen puutetta.
Kumpaakaan suuntaan ei pidä mennä liian pitkälle.   
Siksi on hyvä, että poliittinen valta on jakautunutta. Ja siksi on hyvä, että on demokratia. Ja vielä parempaa on, jos valassa olijat muistavat nöyryyden hyveen.  Eikä välttämättä ole vain pahasta, että ääri-ilmiöt voivat löytää kanavan ilmaista itseään.
 
Vakavien poliittisten voimien on vain pystyttävä ajattelemaan kaukonäköisemmin ja kokonaisvaltaisemmin useiden tekijöiden yhteisvaikutusta arvioiden.

Tiedämme Naantalin asetelmista sen verran, että ei varmaankaan ollut ihan yksinkertaista päätyä Kokoomuksen piirissä veronkorotukseen ja uskallan arvioida, että meitä sosialidemokraatteja tulevat  koettelemaan monet tulevan kevään tapahtumat. Ensimmäinen STX:n tapaus on alkusoittoa siitä, mihin yhteistyössä voidaan joutua. Vaaditaan siis taas kerran viisautta ja rohkeutta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!