Vappu

vappukutsunaapureille.jpg

Vappu on erikoinen ja vähän ristiriitainenkin juhlapäivä. Aiheesta on mielenkiintoisia näkemyksiä Wikipediassa, joita tässä lainaan:

  • Pariisissa vuonna 1889 kokoontunut työläisten Toinen internationaali päätti, että mielenosoitusten uhreja muistettaisiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta 1890.[20] Ajankohta määrättiin kansainväliseksi työläisten mielenosoituspäiväksi. Välitön esikuva tuli siis Amerikasta, mutta taustalla vaikutti ilmeisesti myös keskieurooppalainen perinne. Keskiaikaiset asekatselmukset olivat muuttuneet kaupunkien porvariskaartien katselmuksiksi ja myöhemmin kiltojen ja ampumaseurojen paraateiksi ja marsseiksi.[19]

  • Vuodesta 1979 lähtien vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä, jolle on annettu nimi suomalaisen työn päivä.[7] Liputtamista ei kuitenkaan perusteltu sillä, että vappu olisi työläisten juhlapäivä. Kansatieteilijä Juhani U. E. Lehtonen totesi, että vapun perinnetaustan kannalta kyse on oudosta poliittisesta kompromissista. Osa suomalaisista ei hyväksynyt työläisvappua, mutta railakas ylioppilasvappukaan ei ollut kaikkien mieleen. Näytti olevan ongelma, miten ei-ylioppilas tai työväenliikkeeseen kuulumaton viettäisi vappua. Siksi Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä vappua markkinoitiin iloisena kevätjuhlana, kevään tulon merkkipäivänä. ”Ainoana vaikeutena vapun vietossa kevään juhlana on ollut asian keinotekoisuus: kevät kun kerta kaikkiaan ei tule vielä vappuna Suomeen”, Lehtonen kirjoitti.[19] 

  • Suomen ensimmäistä työväen vappua vietettiin 1. toukokuuta 1898 raittiusliikkeenä. Silloin tehtiin lakko alkoholin nauttimista vastaan. 1900-luvun taitteessa osa Suomen työväenliikkeen toimijoista kannatti perinteisiä työläisten kävelyretkiä kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina, koska kansainvälistä toukokuun ensimmäistä pidettiin liian kylmänä ulkotapahtumiin[3]. Tämä kanta jäi kuitenkin vähemmistöön.

Työväenpuolueita on Suomessa nykyisin monen sorttisia, joten Työn päivän viettäminen sopii lähes kaikille. Perinteittemme mukaisesti marssimme ja muistamme Suomen onnettomimman "mielenosoituksen" uhreja. Viemme ruusut Kansalaissodassa menehtyneiden muistomerkille nimeltään   Aika ja Muisto. Punagraniittinen  kivipaasi seisoo  Naantalin kirkonmäellä, jonne menemme yleensä pienellä joukolla klo 9.45.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!