Valuuttavaikeudet ja kotoiset kuviot

ValuuttariskiFT20140130.PNG

Talouden sopeuttaminen ensi vuonna kolmella miljardilla 1, 5 miljardia leikkauksia ja 1,5 miljardia veron korotuksia ei toteudu, vaan velan käännepistettä siirretään talouden elpymisten tukemiseksi. Tämä oli arvioni valtionvarainministerin talouspoliittisesta viestistä, jolle hän odottaa tukea ekonomistien tapaamisesta.

Arvaan, että näin tulee käymää, sillä ekonomistit tulevat veron korotuksia vastustamaan ja samalla voidaan siten unohtaa leikkaukset, paitsi kunnille tulevat. Ne taas puolestaan johtavat jatkossa - ei välittömästi - veronkorotuksiin. Pysytäänkö tällä tempulla AAA luokassa on epävarmaa. Sen sijaan hallituksen jatkolle se luo edellytykset. Poliittisesti se onkin pääasia, sillä toivo on pistettävä tulevaan, olevassa ei mahdollisuuksia ole.

Yllä oleva lainaus eilen aamulta ennen ekonomistien tapaamista annettu. Eli se oli ennuste tulevasta ja on sitä edelleen. Kokoomus ei velkatavoitteista halausis luopua, mutta ei se myöskään tule sietämään veronkorotuksisa, joten eiköhän tässä joku kompromissi löydy eilen kerrotuilla perusteilla.
Kasvusta kannatta pitää kiinni. Se on selvää ja tämä ajattelutavan soisi leviävän Eurooppaan. Kotitekoisia itseään viisaiden seuraan korottaneita kalleisokallioita ei kannata kuunnella. Jutta Urpilainen ei tee vain poliitisesti, vaan taloudellisesti oikein. Varsinkin jos vielä ottaa pöydälle kunnallisen pääomaveron.

Valuuttamyllerryksen aineksia lakaa olla. FT:ssä on oivallinen artikkeli aiheesta ja perusteellinen selvitys eri maiden tilanteesta. 
Argentiinasta on ennekin lähtenyt vyöry ja eikö Turkkikin ole ollut Euroopan sairasmies. Meille Venäjän kurssin lasku ongelma;ruplalla saa vähemmän. Ehkä jotkut venälaisten kiinteistöostoja pelkäävät tästä rauhoittuvat.

Valuuttamyllerrys on vakava uhka maailman kaupalle ja siksi emme ole ulkopuolisa tässäkään kriisissä, kuten emme olleet Lehmaninkaan tapauksessa. Sitä ei vielä silloin Jyrki Katainen ymmärtänyt, kun vastasi, ettei me jouduta 1990-laman syövereiden tapaiseen tilaan, kun Neuvostoliitto ei voi kahta kertaa hajota.   

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!