Valtuusto opintomatkaili ja joi kahvia bussissa

suovuori20180905.jpg

Naantalin kaupunginvaltuustolla on ollut ja on hyvänä tapana retkeillä lähiympäristössä. Koulujen kehittämisen kannalta ajankohtaiset tutustumiskohteet löytyivät Liedosta ja Hirvensalosta.
Naantalissa suurin ja varmasti monessa suhteessa merkittävin kohde on TSE:n uusi voimalaitos, johon tuttustuttiin ja sitten käväistiin Suovuoren ongelmatilalla.
Merisalissa syötiin pikainen ateria ja niin puolilta päivin alkanut oli tehty ennen ”vesperiä”. Osanotto oli hyvä yli 30 valtuutettua oli onnistunut vapauttamaan itsensä yhteisten asioiden piiriin.

Mitä sitten opimme.


Jokainen tietenkin imee mielellään sitä, mikä vahvistaa omaa mielipidettä, joten ottakaa se huomioon:
Kaksi omaperäistä modernia arkkitehtuuriluomusta ja mukavan näköistä sisustusta saimme nähdä. Kouluissa oli rauhallista menoa ja tyytyväisiä ilmeitä. Mutta oliko sittenkin niin, että suurin muutos kipsilevyn muuttuminen lasiksi?

Meitä varoitettiin uskomasta auktoriteetteihin, ja se olkoon ohjenuora: Itse on päätettävä oman arvion pohjalta sen jälkeen kun asiantuntijoita on kuultu monipuolisesti. Mielessä on pidettävä, että molemmat kohteet olivat kasvavien alueiden uusia kouluja, meillä tehdään kouluja laskevien lapsilukujen vallitessa. Se vaatii harkintaa. Mutta eniten olen kiinnostunut kuulemaan tuloksia. En usko, että seinä materiaalilla on väliä. Pehmeällä sohvalla on mukavampaa, mutta lisääkö se uuden tiedon ja asenteen vastaanottoa. Jos jotain hyvää voisin uskoa, niin se on siinä, että opettajat olivat innostuneita ja varmaan saavat sen tarttumaan oppilaisiin.

Monipolttoainelaitos oli monille uusi tuttavuus.


Luulen, että käynti oli hyödyllinen avaus. Tapani Bastmanin tietopläjäys oli raju, siinä on sulattelemista. Onnistunut toteutus ja jo saavutetut tuotantotulokset puhuivat puolestaan. Eikä varmaan enää uskota kenenkään lakanan likaantuvan pyykkinarulla laitoksen päästöjen takia.

Suovuoren suojeltu kartano (navetta kuvassa, joka on vähiten suojeltu) on nyt kivenä kengässä. Yksityinen palvelufirma ei tuokaan vanhuksia vaan mielenterveyspotilaiden kuntoutuskeskuksen. No sehän on iha eri juttu eli  siihen liittyy NIMBY niminen toteutusongelma. Syyttä voimme vain itseämme ja siksi hyvä kysymys kuuluukin, että pitäisikö palata siihen hylättyyn omakotitonttien malliin ja sellaiseen kohtuulliseen suojeluun. Eikä käytännöllisyyttäkään pidä väheksyä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!