Valta vanhan järjestyksen horjuu

PainajainenLePenTrump2CPutinpresidenttinC3A4Rachman20151201.JPG

Gideon Rachman näkee painajaisen vuodesta 2017: USA:n presidenttinä on  Trump ja Ranskassa samassa tehtävässä nähdään Le Pen ja Venäjällä tietenkin jatkaa Putin. Vaikka hän ei pidä tätä painajaista kuten painajaisia yleisemminkin harvoin toteutuvana niin kuitenkin niinkin voisi käydä. Aikamme näyttää suosivan tämän suuntaista hurjaa ja kurjaa kehitystä.

Mitä on tapahtumassa länsimaiden politiikassa? Vallitsevassa kokonaiskuvassa on menetetty usko perinteiseen poliittiseen eliittiin ja kansalaiset etsivät radikaaleja vaihtoehtoja. Taustalla on neljä yleistä syytä:
taloudellinen epävarmuus, maahanmuuton vastaisuus, terrorismin pelko ja perinteisen median aseman heikentyminen.

Sama kaiku on askelten – täälläkin. Kansallismielistä muukalaispelkoa ja eliitin pilkkaa onnettomien olosuhteiden uhreille tarjoava innostunut ja osaava kiihottaja saa ihmeitä aikaan. Valta vanhan järjestyksen horjuu – meilläkin.

Alex Stubbin itsevarmuus ja tieto eivät ole balanssissa. Enkä tarkoita hallintarekisterijutun 90-10 dilemmaa, vaan talouspolitiikan perusteiden hallitsemattomuutta, josta kerrottiin tälläkin palstalla, kun kuulimme, että hän ei tunne ordoliberalistista Saksan talouspolitiikan peruslinjaa, jota hän kuitenkin yrittää harjoittaa Suomessakin. Vakavat konservatiivit tuntevat olonsa orvoksi.

Entinen Senaattori Daniel Moynihan sanoi: "Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta ei omiin tosiasioihin." Sosiaalisen median aikoina tämä ei ole enää totta. Trump, Le Pen ja Putinin ja heidän kaltaiset voivat merkitä totuus leiman mihin tahansa tarinaan. Valitsevan taloudellisen, sosiaalisen ja fyysistä turvattomuuden oloissa ääriliikkeet kukoistavat, lopettaa Gideon Rachman kolumninsa.

Paasion Pertillä on sarkastisesti lohkaissut aina sopivassa tilanteessa:

Jos omat mielipiteet ja totuus ovat ristiriidassa, sen pahempi tosiasioille.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!