Vallis Gratiae mitali Sauli Niinistölle ja pihamestarilaatta Mäkelöille

PihamestariPirjojaHannuMC3A4kelC3A42015.jpg

572–vuosijuhla alkoi musiikin ja Sakari Laadun jälkeen puheenjohtajaksi valitun Matti Levannon puheella.
Matti kertoi Naantalin sukkien tarinaa ja sen nykyistä uutta tulemista Sukka Matamien muodossa. Tämän vuotinen sukkamaraton onnistui hienosti. Se oli yhteisöllinen monipuolinen kulttuuritapahtuma ja myytyjen sukkien tuotto tullaan käyttämään nuorten harrastusmahdollisuuksien tukemiseen.
Matematiikan opettajan virasta eläkkeelle nuorenoloisena jäänyt Matti on musiikin taituri ja kantava voima monissa yhteenliittymissä.


Juhlapuhuja Pentti Oskari Kangas opettaja taustaltaan hänkin, mutta tunnetumpi Seitsemän seinähullun perustajana ja monipuolisena matkailuyrittäjänä.
Loistava tarinakertoja leppoisalla tyylillään sai yleisön naurunpuuskiin. Juhlapuhujan perusmuotiin ei puhe istunut ja niin pistettiin yleisö pohtimaan mistä oli kysymys:
Naantali heran kukkarona raamatullisena ilmiönä oli hyvä perustelu sille miksi Naantalissa voi viihtyä, hänkin jo 45 vuotta.
Kansainvälisen kokemukseensa viitaten hän muistutti ilosisuuden tärkeydestä ja eteenpäin suuntautuvasta mielestä.

P.O:n tiivisti Naantalissa viihtymisen viime kädessä hyviin ihmissuhteisiin, kavereihin: Paki, Mäkisen Pena ja Killan Pappa, Aarnion Jamppa , Jouko Lehmusto, Olavi Vuorisalo ja Saarnin Putte vilahtelivat hauskoissa yhteyksissä. Tällaisia ihmisiä tarvitaan ja näitä persoonallisuuksia pienessä kunnassa voi syntyä, kun taas hän epäili viheliäisten tietokoneiden yhdenmukaistavan ihmisiä.

Leppoisa olemus, rento pukeutuminen sekä tutut tarinat veivät rannan nurkat tuntevan ajatukset tuopin jäljille. Ja se kaiketi oli tarkoituksin, sillä hän halusi muistuttaa ravintolakulttuurin tärkeydestä yhteishengen luomisessa.


Tasavallan presidentit ovat saaneet Vallis Gratia mitalin. Vuonna 1975 ensimmäinen numeroimaton annettiin Urho Kekkoselle.
Mauno Koivisto sai toisen kautensa viimeisenä kesänä 1993 mitalinsa, kun taas Martti ja Eeva Ahtisaari palkittiin ensimmäisen kauden viimeisenä kesänä eli 1999. Tarja Haloselle kunnia tuli toisen kauden ensimmäisenä vuonna 2006.
Sauli Niinistölle mitali jaettiin ensimmäisen kauden neljäntenä kesänä 2015.

Tämä osoittaa, että, että mitään virallista käytäntöä ei ole. Nyt taidettiin ensimmäistä kertaa taltioida tilanne videolle (kuva napattu siitä). Se oli hyvä homma kuin sekin, että presidentin vastaus saatiin kuulla juhlassa. Presidentii kehui Naantalin ympäristöä mainiten Kuparivuoren hienona kävelykohteena. Järjestävän seuran historiaan paneutunut presidentti lainasi ensimmäisten sääntöjen tarkoituskohtaa:

Vallis Gratiae -yhdistys - Föreningen Vallis Gratiae merkittiin yhdistysrekisteriin 9. päivä syyskuuta 1928. Sen tarkoituksena oli "ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka edistävät kylpy- ja kesävieraiden viihtymistä paikkakunnalla ylläpitämällä puistoja ja teitä sekä saattamalla niillä olevat sohvat ja penkit hyvään kuntoon, sikäli kuin yhdistyksen omat ja kaupungin viranomaisten mahdollisesti myöntämät varat sallivat, huomioon ottaen, että kaikki varat käytetään mahdollisimman edullisesti".

Pihamestaruustunnustukset jaettiin ja NVO:n tytöt voimistelivat ja Naantalin Laulajat, 70 v lauloi. Joten vanhaa vitsiä lainaten voi sanoa, että tilaisuudessa oli kuten entisessä ilmoituksessa luvattiin:
Juhlapuhe ja muu ohjelma  arvokasta.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!