VALLANJANO ei vaadi hellettä

HC3A4kC3A4miesVallanjako20180723.JPG

Kari Häkämies on erikoistapaus monipuolisuudessaan. Juristin koulutus ei OLE hänen luovuuttaan ja impulsiivisuuttaan haitannut. Paitsi, että luovuus tapahtuu kurinalaisessa järjestyksessä varhain aamulla herätyksen ja juoksulenkin seassa.

Maankiertäjään on tarttunut karjalaista lupsakkuuden päälle savolaista juonikkuutta ehkäpä ripaus v-suomalaista ilkeyttä, sen sijaan hämäläisestä hitaudesta ei ole merkkejä.
Näkökulman muutos, elämäntilan käänteet ovat laajentaneet kirjailija Häkämiehen maiseman kuvaa. Seurallisuus saa vastakaikua ja aiheet sen kun lisääntyvät.

Parahimmillaan hän on kuitenkin kuvatessaan, sitä mikä on olemassa. Kuvaukset ja arvioita kansanedustajien kilvoituksesta ovat liioiteltua lainausta todellisuudesta. Jokaisessa hahmossa on tuttuja ja tunnettuja tapauksia tehosekoitettuna, joten sellaista yksi yhteen tapausta en löytänyt.

Politiikassa mukana oleminen – arvelen- lisää uteliaisuutta, joten oman melkoisen kiinnostuksen perusteella en pysty arvioimaan, millä innolla kansalainen NN kirjaan tarttuu. Alaa harrastaville kirja on must, kun taas eduskuntaan tähyävälle ei kirjaa pidä suositella puhumattakaan ehdokkuutta ajattelevien puolisoita.

Olen kuullut, että ensimmäinen osa  kolmen osan kokonaisuudesta. Kirja loppu viittaa jatkoon, sillä se aiheutti arveluja tulevasta ja sisään jäi jännitteitä – piilossa olevia tekijöitä, joiden julkituloa jää oikeudenmukaisuutta toivova mieli odottamaan.

Kyllä politiikka voi olla Häkämiehen kuvaamaa, vaikka yksinkertaisimmissa kuvioissa mukana olleelle rapusyöttisarjan takapenkin taavin kokemukseen nähden liittyy tapahtumiin draamallisuutta reippaasti yli tavallisuuden. Pakattua tarinaa, niin tulkitsen. Ja siihen liittyy faktan ja fiktion sekoittumisen aikamme kuuluva riski; moni voi ajatella, että tuollaista edustuksellista demokratiaa en hyväksy. Ja siitä seuraa eliitin vastaisen populismin kasvu. Sitä ei muuta se, että arveluttavia piirteitä on liitetty uusimpien puolueiden edustajiin. Kirja käärmekuvioisin kansin voi entisestään vahvistaa politiikan vastaisuutta: EI SUORAAN, MUTTA VÄÄRIN YMMÄRRETTYNÄ JA TARKOITUKSELLISESTI TARJOILTUNA.

Maakuntajohtajana toimiva kirjailija ehkä tahtomattaa tekee valintaa kirjailijan uran suuntaan. Tarkoitan, että kirja ei vahvista hänen asemaansa uuden maakunnan johtaja valinnassa. Tosin muuttuneet aikataulutkin tekevät samaa. Paitsi, että maakunta ja sote-uudistuksen realismia epäilevänä tulee ajatelleeksi,  että jotain Kari Häkämiehen  poikkeuksellista kekseliäisyyttä käsittämätön hanke tarvitsee onnistuakseen tai mennäkseen sinne , minne kuuluu eli mönkään.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!