Valaistumista toivotaan

LuxGratiae.jpg

Luostariajan tunnelmaa, musiikkia, valoa, elämyksiä, harmoniaa tavoitellaan Lux – Gratiaen ohjelmistolla. Vielä on mahdollisuus sunnuntai-iltana nähdä kirkko valaiseva valoteos ja käydä Rymättylän kirkossa

  • klo 17.30 Lux Gratiae -valoteos Kirkkopuistossa
  • Naantalin kirkon julkisivulle syttyy kaupungin juhlavuoden ja valon tapahtuman merkiksi Lux Gratiae -valoteos, jota voi ihailla sunnuntai-iltaan asti.
  • 27.10. klo 18.00 Espanjalaisia tunnelmia -kitarakonserttiRymättylän kirkko, Taipaleentie 2
  • Ohjelmassa espanjalaista kitaramusiikkia sekä klassismin ja barokin ajan sävelmiä. Esiintyjänä kitaraduo Risto Vuorinen ja Carl-Ove Björkman. Vapaa pääsy.


Tilaisuuksissa on sellaista syksyn tunnelmaa.
Perjantaina FT Eva Ahl-Waris luennoi aiheesta: Miten Pyhän Birgittaa ja birgittalaisia hahmoja hyödynnetään juhlavuosien, tempausten, yritysten ja yhdistysten yhteydessä 1900-luvulta 2000-luvulle?

Luennoitsijalla oli lämmin ja innostunut suhde aiheeseen ja tiedon määrästä huolimatta luento kesti tasan yhden tunnin.
Mieleen jäi sellainen vaikutelma, että suomalais-kansallisen tarvittavan itsetunnon rakennuspuita haettiin jo 1800-luvulla luostarin raunioista. Eli haluttiin näyttää, että meillä on hengen perintöä ja yhteyttä läntiseen kulttuuriin. Ainespuita on sitten löytynyt myös itsenäisyyden ajan alkuun ja voi ajatella , että silloin haluttiin myös kääntää selkää entisen emämaahan Venäjään , jossa vallankumous oli nostanut kommunistit valtaan.

Naantali on tietenkin aina muistanut luostaria ja liittänyt sen kaupungin perustamiseen. Ja esitelmöitsijä kertoi, että 550 juhlan kunniaksi pystytettiin nunna patsas. Ja tilaisuus oli kirkkojen välisen yhteistyön korkeaa veisuuta.

Henkilökohtaisesti olen kuunnellut ja vähän lukenutkin pyhästä Birgitasta. Mielenkiintoinen yhdistelmää yliluonnollista uskoa, voimakasta tahtoa ja sekaantumista politiikkaan. Kyllä niistä aineksista riittää kerrottavaa.

En ole mikään opin puhtauden puolestapuhuja, mutta siitä huolimatta lähes aina näissä yhteyksissä kerron näkemykseni niin halullisille kuin haluttomillekin: Uskonpuhdistuksen tärkein anti oli irtaantuminen katollisen kirkon ohjauksesta ja tavoista. Pitää muistaa kaikessa koreuden kaipuussa, että katolinen kirkko oli ja on vieläkin este järkevälle ja inhimilliselle elämällä: Abortin kielto, ehkäisyn tuomitseminen ja suhtautuminen homoihin ovat oppeja, joissa armahtavan ja rakkauden uskonnon idea on työnnetty syrjään. Siksi evl-kirkon on pidettävä selvä ero katoliseen menoon. Historiallista kuvan hohde ei saa johtaa oppien ”vääriin ” tulkintoihin.

Matkailullisesti ja tapahtumana Lux-Gratiaessa on ideaa ja sitä varmaankin pystyy vielä kehittelemään. Ajankohta on tyhjän otollinen eli Naantalin syksyyn mahtuu. Keinovalojen luxit valaisevat kirkkoa ja toivotaan, että tapahtumat jatkossa edistävät myös valaistumista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!