Vakaudesta maksetaan

MerkelhaluaavakaanmaailmanPeel20140811.JPG

Quentin Peel(Mercator senior fellow at Chatham House)  on Saksan asioiden tuntija ja pitkään Venäjän asioita seurannut toimittaja, joka arvioi, että entisen DDR.ssä toimineen KGP upseerin Vadimir Putinin Saksan tiedot eivät ole ajan tasalla ja siksi hän on tehnyt virhearvioita. Mutta ennen muuta Angela Merkel on menettänyt luottamuksensa Putiiniin puheluissa esitettyjen valheiden vuoksi

Saksa ei mieluusti ole ottanut aktiivista ulkopoliittista roolia, mutta nyt pallon on ajautunut Angela Merkelin ja koalitiohallituksen käsiin. Ranska ja Englanti ovat menettäneet otetaan finanssikriisin aikana ja siksi Saksan asema on entistä vahvempi EU:n johdossa. Saksa on osoittanut halua löytää yhtenäistä linjaa jäsenmaiden kesken Ukaraina kriisissä ja siksi sen tehtävä on nyt nousta komentosillalle myös Unionin ulkopolitiikassa.

Jotenkin tähän tapaan kolumnisti kuvaa asetelmia. Hän päättää kolumninsa seuraavasti:

  • "Saksa ei ole lähdössä sotajalalle". Tässä asiassa presidentti Putin on oikeassa, Berliini ei ole valmis puuttumaan tilanteeseen sotilaallisesti Ukrainassa. Mutta hän on väärässä siinnä, että se tarkoittaisi, ettei tehdä mitään.
  • Presidentti Putin on tainnut lukea väärin Angela Merkeliä arvioimalla, että hänen tapanaan on (Wait and see) odottaa ja katsoa. Hän on pragmaattinen ongelmien ratkaisija, joka välttää välttelee ideologisia kannanottoja.  Hän tietää on sellainen asia kuin "kansallinen etu" on olemassa, vaikka sen ilmaiseminen onkin saksalaisille politiikoille häkellyttävää.
  • Ukrainassa se tarkoittaa asettumista vastustamaan yksipuolista sovittujen rajojen siirtoja, vaikka siitä joutuu maksamaan taloudellisen hinnan. Kyse on yhtä paljon turvallisuudesta kuin hyvinvoinnista. Siihen liittyy eurooppalaista solidaarisuutta, oikeusvaltion puolustamista ja ihmisoikeuksien suojelua. Se ei ole vain vientimarkkinoiden suojelemisesta

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!