Vaikuttaako meihin?

Venäjän öljyn vienti 10 vuoden alimmalla tasolla. kertoo FT:n Uutinen.

Venäjä on onnistunut lisäämään tavoitteidensa mukaista vientiä Kiinaan ja se on nostanut tähän asti Uralin hintaa lähelle Pohjanmeren Brentiä. Lehti analysoi seuraavasti:

  • Korkealla Uralin hinnasta kärsivät Euroopan öljy-yhtiöt , kuten Kreikan Hellenic Petroleum, Repsol Espanjan ja Portugalin Galp, jotka ovat sijoittaneet viime vuosina laitostensa kykyyn käsitellä suhteellisen raskasta raakaöljyä, kuten Uralin-laatua.
  • Itä Euroopan jalostamot kuten Neste Oil, Suomi, PKN Orlen Puola ja Unkari, jossa kaikkien raakaöljyn tuonti tulee merkittävissä määrin Venäjältä, MOL-ryhmän se voi vaikuttaa erityisesti, arvioivat analyytikot.
  • Kuitenkin joistakin yrityksistä ovat tehneet sopimuksia varmistaakseen Uralin toimitukset Druzhba-putkistossa. PKN, esimerkiksi allekirjoitti 7 miljardin USD sopimuksen Rosneft kanssa saada raakaöljyä Druzhba (ystävyys) putken kautta kesäkuuhun 2016 asti.
  • David Wech, toimitusjohtaja JBC energiaa Wienin sanoi, tällaiset sopimusten voivat nostaa putkituontia Eurooppaan jopa 100000 barreliin päivässä vuoden alusta ja täten korvata lasku merikuljetusten laskua Eurooppaan.

Jos jotain hyvää, niin tietenkin se on laivaliikenteen väheneminen Itämerellä. Muutoin on mielenkiintoista, että Neste luokitellaan itäisiin yhtiöihin samaan kategoriaan entisten Sev-maiden kanssa. Ilmansuunnallisesti se on aivan oikein, mutta suomalaiseen korvaan se kalskahtaa, vai mitä.
Voiko Neste saada edelleen tästä asetelmasta logistisia yms. hyötyjä, on se suuri kysymys. Toivotaan, että näin voisi olla. Joka tapauksessa taas kerran on ilmassa muutoksen tuulia.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!