Vahvojen johtajien kaipuu

Politiikansuurmiehet20160403.JPG

Sääli maata, joka tarvitsee sankaria, on Robert Shrimsleyn Bertol Brechtiltä lainattu otsikko FT:ssä.

"On aikoja, jotka vaativat  vahvaa johtajaa , mutta useimmat äänestäjät vielä kaipaavat tällaisia hahmoja myö normaalina aikoina"

Tämä ajattelu on erittäin ajankohtainen Kokoomuksessa, mutta yllä mainittu pakina oli jotenkin kotoista. suomalaisittain puhuttaisiin olutstrategioista, britit cocktailien ja napostelun seassa viisastelusta, johon juttu perustui.

Ja kysymys kuuluu onko ajassamme suuri johtajia?:

Angela Merkel on selvä vahva Euroopan johtaja jahkaileva, mutta toisaalta rohkea, Tony Blair oli uuden agendan luoja ja uhkarohkea Irakin sodan suhteen, Barack Obama mestariesiintyjä ja on muuttanut  asenteita, mutta on aiheuttanut pettymystä häneen kohdistuneiden liiallisten odotusten vuoksi.
Vladimir Putin on vahva, mutta kukaan ei haluaisi elää hänen alisuudessaan ja Britanniassa häntä arvioitaessa mainitaan usein Mussolini ja Hitler.

Winston Churchill tarjosi briteille (blood, toil, tears and sweatn) verta, puurtamista, kyyneliä ja hikeä. Ne ajat vaativat sitä, mutta tänään toivomme tasaista kasvua, politiikan kompromisseja ja kananuudeleja (chicken dumplings).

Entä mitä Suomessa. Suuria suomalaisia valittiin kaikilta aloilta ei vaan valtiomiessarjassa.  Kansan lista Ylen  kyselyssä vuonna 2004 näytti valtiomiessarjassa seuraavalta:

1.Carl Gustaf Emil Mannerheim, 2.Risto Ryti, 3.Urho Kekkonen, 5.Tarja Halonen, 23. Juho Kusti Paasikivi, 24. J. V. Snellman, 25. Hertta Kuusinen, 27. Miina Sillanpää, 28. Väinö Tanner, 38. Otto Wille Kuusinen, 45. Anneli Jäätteenmäki, 47. K. J. Ståhlberg, 48. Mauno Koivisto, 58. Kyösti Kallio, 62. Helvi Sipilä,  63. Yrjö Kallinen, 67. Pehr Evind Svinhufvud, 70. Paavo Lipponen, 73. Alli Vaittinen-Kuikka, 92. Elisabeth Rehn, 94. Kalevi Sorsa
Nykyisiä suuruuksia ei ole vielä listalla näy ja varmaa on, että muutoksia muutoinkin olisi tulossa päivitettäessä kysely. Istuva presidentti Sauli Niinistö olisi varmasti mukana, muita itsestään selvyyksiä ei ole helppo löytää.

Listan perusteella voi tehdä yllä aluksi esitetyn  johtopäätöksen, kansalaismielipiteessä murrosvaiheiden siis aikojen, jolloin suurmiehiä tarvittiin pärjäävät. Uraa uurtavuus näkyy kansalaisten arvostuksissa.

Ja sitten Mutu

Totta kai olen puolueellinen, mutta kansalisten hyvinvoinnin ja tärkeiden arvojen puolesta kamppailleiden ja paikkansa hyvin täyttäneiden listallani ylöspäin nousisivat Väinö Tanner, K.J. Ståhlberg, Mauno Koivisto, Paavo Lipponen ja Kalevi Sorsa.

Hei hoitivat asioita ja pitivät kiinni periaatteista. He toimivat taloudellisen kasvun puolesta, tekivät kompromisseja ja elivät tavallista elämää. Loppusaldo heidän toiminnastaan on vahvasti plussalla.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!