Uudet vaalit ?

Unto Hämäläinen spekuloi Helsingin Sanomissa hallituksen kaatamisella ja uusilla vaaleilla. Hän muistutti, että Eduskunnan on pääministerin käsissä nykylainsäädännön vallitessa. presidentillä on vain muodollinen  asema tässä. Hämäläinen ei pidä todennäköisenä tällaista kehitystä.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola pistää paremmaksi ja avaa verhoja kertomalle, että Jyrki kataine pelottelee tällä aseella. Hän kirjoittaa:

  • Kokoomuslähteen mukaan Katainen olisi puhunut asiasta myös suoraan valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle (sd.).

  • Myös hallituslähteet kertovat samansuuntaisia asioita.
    - Katainen on toiminut näin koko ajan, tämä on pidempään jatkunut ongelma. Koko ajan hallitusperheessä on läsnä se pelko, että jos muut puolueet eivät toimi tietyllä tavalla, pääministeri voi kaataa koko hallituksen. Tämä on hyvin poikkeuksellinen tapa johtaa hallitusta.

  • Toinen hallituslähde kertoo myös kuulleensa uhkailuista:
    - Olen kuullut paljonkin sekstetin (hallituspuolueiden puheenjohtajat) sisältä, että Katainen käyttää tällaista uhoa apuna saadakseen asioita läpi. Pääministerillä on hemmetin ovat paineet oman puolueensa sisällä. Ne ovat vain pahentuneet tämän vuoden aikana. Hänen johtajuuttaan kyseenalaistetaan. Tällainen panee sanomaan kaikenlaista, mikä ei ole hallitusyhteistyön kannalta kovin hedelmällistä.

Poliittista peliä vai pelin politiikkaa.

Selvää on ollut ja on, että Jyrki Kataiselle ja Kokoomukselle porvarihallitus Keskustan kanssa  olisi mieluisin vaihtoehto. Vain pääministerin oma asema ajaa tämän ohi.

Suomessa ei ole sitten Urho Kekkosen ajan eli vuoden 1975 jälkeen hajotettu eduskuntaa ja siihen kyllä liittyy riski, jota ei edes poliittisesti taitavin puolue Kokoomus voi varmuudella hallita.
Sosialidemokraattien kannalta kannatuslukujen valossa ei vaihtoehto houkuttelu. Tosin voisi siinä olla sellainen toiseen suuntaan vetävä näkökulma, että ennenaikaisiin vaaleihin mentäisiin varmuudella Jutta Urpilaisen johdolla.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!