Uuden keskinkertaisuuden tilalle parempaa!

mediocreWolf20141014.JPG

Uusi keskinkertaisuus (‘new mediocre’) oli IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden termi, jolla hän kuvasi tulevia näkymiä. Martin Wolf kysyy etteikö voitaisi tehdä paremmin ja että pitäisi tarjota hyvin harkittu reformiohjelma niin kehittyneille kuin kehittyville talouksille.
Taustana on se, että USA kasvaa ja toivoa on kehittyvissäkin talouksissa vaikka erilaisuutta sielläkin on.
Sen sijaan murheenkryyni on suurin talouslalue Eurooppa. Martin Wolf kirjoittaa:

Euroalueen tilanne on valitettavasti erilainen. Saksa, kaikkein luottokelpoisimpana maana maansa on edelleen riippuvainen ulkoisen kysynnästä. Se vastustaa myös pitkälti epäsovinnaisia rahapolitiikkaa, joka voi edistää kysyntää. Ja vieläkin voimakammin se vastustaa finanssipolitiikan käyttöä niin kotimaassa kuin sen valvomalla euroalueella. Se toivoo, että "rakenneuudistusten" magiikka herättää eläimellisen hengen – huolimatta siitä, että Saksan omat viime vuosikymmenen rakenteelliset uudistukset ei sellaista aikaan saaneet.

Berliinin vaatimuksesta euroalueen on tullut taistelukenttä niukan kysynnän vallitessa otsakkeella "kilpailukyky". Tämä kyvyttömyys siirtyä pienen avoimen talouden älyllisistä puitteista mantereen laajuiseksi tekijäksi on itraagista. Kriisin uusiminen on mahdollista, kun otetaan huomioon riski, että joukkolainojen – nyt hillityllä tasolla olevat korot – alkavat taas nousta.

Angela Merkel pitää kiinni tiukasta budjetista ja perustelee esimerkillisyydellä. Aikaisemmin tällä viikolla Wolfgang Münchau varoitteli, ettei Saksaan kannata panna toivoa, koska sillä ei ole työttömyyden painetta ja koska sen kotimainen politiikka ei salli muutosta sen paremmin raha kuin finanssipoltikkaankaan.

Olen edelleen ehkä naiivi tai - kuten Tuomioja, joka historiaa varten kirjoittaa - kun uskon, että Suomen pitäisi nyt olla aktiivinen ja olla Saksan kanssa eri mieltä Euroopan linjasta.
Ainakaan sosialidemokraattien ei pidä olla tämän tuhopolitiikan aisankannattajana.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!