USA:n talousjyrkänne väistetty

Draama päästä yli putoamatta taloudelliselta jyrkänteeltä Yhdysvalloissa päättyi myöhään tiistaina, kun edustajainhuone hyväksyi lain nostamalla rikkainpien amerikkalaisten veroja suuren sekaannuksen päivän päätteeksi Capitol Hill:llä. (The drama over the fiscal cliff in the US ended late on Tuesday when the House of Representatives passed legislation lifting taxes on the wealthiest Americans after a topsy-turvy day on Capitol Hill.)


257 edustajan huoneessa äänesti diilin puolesta ja 167 vastaan, joten vähemmistö republikaaneista tuki aikaisemmin senaatissa melkein yksimillisesti hyväksyttyä ehdotusta.
Peli tuntuu järjettömältä, mutta sellaista on niin suurten kuin pientenkin asioiden käsittely silloin kun kiistat muuttuvat periaatteellisiksi. Verotaso täältä Euroopasta katsottuna näyttäisi USA:ssa olevan kohtuullisella tasolla.

 Aki Kangasharju, Nordea  toteaa Ylen radiouutisten haastattelussa, että Suomi tarvitsee kaiken mahdollisen vientikysynnän, mitä Euroopan ulkopuolelta on saatavilla, koska Euroopasta kysyntää ei juuri tule. Siinä mielessä on tärkeää, että Yhdysvallat pysyy kasvun oloissa, hän sanoo.

Yli 450.000 n USD(340.000 €) vuodessa ansaitsevat, joita on 0,7  prosenttia veronmaksajista joutuvat maksamaan veroa melkein 40 prosenttia. Muitakin muutoksia on tiedossa, mutta varsinaiset budjetti leikkaukset siirtyvät eteenpäin. Vielä ei tiedetä, miten 600 miljardin USD:n säästöt saavutetaan.  

 Presidentti Barack Obama ilmoitti, että hän on pitänyt vaalilupauksensa tosin ilmoittaen samalla, että tämä on vasta alku oikealle suunnalle saavuttaa tasapainoisempi tila  USA:n velkaisessa julkisessa taloudessa.

Kurssit nousivat Euroopassa ja Euro vahvistui dollariin nähden, joten uutinen sinänsä on positiivinen.
Lailla säädetty USA:n valtion velkakatto 16.400 miljardin velkakatto on ylittynyt vuodenvaihteessa ja sen nostamisesta on päätettävä kahden kuukauden sisällä. Kotoisia ongelmia ajatellen on hyvä muistaa, että amerikkalaisilla on n. 40.000 euroa velkaa asukasta kohden. Suomessa on 16.000 euroa ja Naantalissa 2.400 euroa asukasta kohden.

Ps. Kauhistellessamme USA:n ja miksei Euroopankin velkaa olemme väärässä, kun vertaamme julkista velkaa yksityiseen. Paul Krugman väittää, että ne jotka puhuvat eniten velasta ymmärtävät siitä vähiten. Julkinen velka ei ole samanlainen ongelma kuin yksityinen, sillä sitä ei ole tarkoitus maksaa takaisin.
USA oli Toisen Maailmansodan jälkeen suuremmissa veloissa kuin nykyisin ja selvisi hienosti. Kun  Keynes ehdotti julkista velkaelvytystä, oli brittien suhteellinen velka korkeampi kuin minkään nykyisen maan velka  Japania lukuun ottamatta.
Krugman muistuttaa, että velka on hoidettavissa, jos uskalletaan verottaa riittävästi.

Eritoten  tähän ajankohtaan hän kuitenkin toteaa:

  • Joten kyllä​​, velka ongelma. Mutta juuri nyt, muut asiat merkitsevät enemmän. Tarvitsemme enemmän, ei vähemmän, julkisia menoja päästäksemme  pois  työttömyysloukusta. Ja harhaan johdetut , huonosti asioista perillä oleville velka on  pakkomielle .


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!