USA ja Kiina: Paikkaa vaihda, tehtävä ilmoita.

StephensiSaKiina20131010JPG.JPG

USA:n pattitilanne on ehkä aukeamassa. Neuvottelutarjous on tehty ja varmaan siihen on monta syytä. Kiinalaiset ovat hermostuneet heillä on paljon rahaa kiinni 3.500 miljardia dollaria on lainattu velkaiselle USA:lle. Ja pelko, ettei velallinen pysty maksamaan, kun 16.700 miljardin velkakattoa, jossa ollaan ei pystytä nostamaan.

Mutta on vieläkin pidemmälle meneviä huolen aiheita, joiden taustalla on USA:n valta-aseman säilytyspyrkimys ja Kiinan halua säilyttää maailman järjestystä. Philip Stephens, FT 10.10 .2013 päätyy kuvan mukaiseen päätelmään.

  • Pekingin pitäisi olla huolestunut, ei ehkä näistä hetkellisistä Washingtonin metkuista. Kiinan kestävä vauraus perustuu ennen kaikkea vapaalle ja tasavertaiselle pääsylle maailman markkinoille. Ilman Yhdysvaltojen tukea monenvälinen kansainvälinen järjestys alkaa rapautua ja globalisaatio hajaantuu. Kiina on suurin liberaalisen maailman järjestyksen hyötyjä ja se olisi suurin menettäjä sen loppumisen seurauksena.

Aasinsilloista tykkäävänä liitän tähän yhden samaan suuntaan menevän näkökulman muutoksesta tuon lainaamisen suunnan lisäksi nimittäin öljyn ja sen tulevaisuuden näkymät. Kiina voi joutua ottamaan tässäkin asiassa USA:n aikaisemman aseman. Nyt siis maailman ökyriippuvuudesta johtuen Kiinan joutuu miettimään maailman järjestyksestä huolehtimista siis sitä, että enää ei voi olla sivustakatsoja vaikkapa vain siihen, mitä Persianlahdella tapahtuu.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!