Ukraina Suomen tielle

UkraianSuomentielle20140213.PNG

Zbigniew Brzezinski analysoi FT:ssä Ukrainan tilannetta ja suosittelee Ukrainalle Suomen tietä.

Hänen mielestään USA:n tulisi tehdä Vladimir Putinille selväksi, että Ukrainan koskemattomuus ja itsemääräämisoikeus on säilytettävä ja että sen loukkaaminen voi johtaa taloudellisiin seurauksiin, jotka ovat Venäjälle kalliita.
Ratkaisuksi hän esittää, että

  • Ukrainan aseman tulisi olla Suomen kaltainen, jossa maat suhtautuvat tosiinsa kunnioittavasti, käyvät kauppaa laajasti ja että Ukraina olisi kuten Suomi eli olisi EU:ssa kuulumatta mihinkään sotilasliittoon päättäen suoraan itse suuntaamisestaan Eurooppaan.
  • Lyhyesti sanottuna suomalainen malli olisi ideaalinen Ukrainalle, EU:lle ja Venäjälle laajempaakin strategista itä-länsi asetelmaa ajatellen.
Historiallista harrastusta näyttää heränneen eri puolilla. Turun Sanomienkin päätoimittaja selvitteli eilen ansiokkaasti mennyttä. Kansojen historiasta löytyy yhtäläisyyksiä ja varmaankin on opittava muiden kohtalaista ja ratkaisuista. Mutta yhtä selvää on, että mitään sapluuna ei ole, ja että niin monet tekijät, eikä vähiten sattumalla, on osansa. Mutta se on varmaa, että eurooppalaisessa järjestelyssä tarvitaan EU:ta.
Angela Merkkel, Saksa ja Vladimir Putin, venäjä soittelevat ja sopivat  muiden kansojen kohtaloista.Hyvää varmaan tavoitellaan, mutta siihen liittyy  historian painolastia.
Juuri näistä kytkennöistä johtuen olisi toivottavaa, että EU:ssa löydettäisiin yhteinen tapa hoitaa Ukrainan asiaa muistaen, että rauha on EU:n asia.

PS. Hesari kiinnitti huomiota entisen Valkoisen talon neuvonantajaa epätarkkuudesta, kun ei ole huomannut Suomen EU-jäsenyyttä. Mielestäni se ei ollut  oleellista. Sen sijaan se, että kahteen suuntaan on pystyttävä toimimaan ja nyt olisi kuten Gideon Rachman kirjoittaa kiista idän ja lännen välillä vältettävä.

Rachman näkee myös, että YK olisi oikea taho valvomaan tulevia presidentin vaaleja, jotta Ukraina löytäisi demokratian tielle.
Ja itse toivon, että EU:n puhelinnumero olisi Angela Merkelin puhelimessa.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!