Tyhmyydestä on tullut normaali tila ja aivojen käyttö tulkitaan ylimielisyydeksi

KaleviAhonsanomaHs20160429.JPG

Kalevi Aho on ahkera turkulainen säveltäjä. Hänen teoksiaan on tilattu Naantalin Musiikkijuhlillekin. Hän on yhteiskunnallinen henkilö eli hän ei elä vain sävelten maailmassa. Kunnioitettavaa ja tarpeellista.

Paul Tortelier Arto Noraksen edsmennyt opettaja aikoinaan julisti, että musiikki voi pelastaa maailman ja muistan Aulis Sallinen puhuessaan juhlilla muistuttaneen siitä, että jos riitelevät valtioiden johtajat soittaisivat samassa kvartetissa, ei pyssyjä käytettäsi.

Kalevi Ahon poikkeuksellisuus on siinä, että hän puhuu tässä ja nyt ja päivän poliittisista aiheista ja hyvin iskevillä esimerkeillä.

Onko taustalla Ahon omaa vasemmistolaisuutta?
”Kulttuuriväki on vasemmistolaista”, hän yleistää. ”Sinne päin minäkin kallistun, mutta en kuulu mihinkään puolueeseen.”

Kulttuuri on Ahon mielestä kansakunnan henkisen tilan mittaaja ja kilpailuvaltti kansainvälisillä areenoilla. Ennen sekä sivistysporvarit että työväenliike orkestereineen ja runopiireineen ymmärsivät tämän.
”Nyt muotia on kertoa mieluummin miten paljon on juossut kuin mitä on lukenut tai mitä kuuli sinfoniakonsertissa, koska tyhmyydestä on tullut normaali tila ja aivojen käyttö tulkitaan ylimielisyydeksi”, Aho suomii.
Poliitikot ovat näyttäneet ikävää esimerkkiä.
”Monilta keskeisiltä poliitikoilta näyttää puuttuvan kokonaan sivistyksen ja kulttuuriperinnön merkityksen taju.”

Ahon juttu Hesarissa

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!