Tyhmän rohkeaa omaan napaan tuijottamista

Kreikankriisi20150622.JPG

FT.n verkkolehden etusivu on Kreikka pullollaan. Asiantuntevat kirjoittajat kauhistuvat Kreikka-ongelman kehitystä. EU-johtajat, jos kehtaan tulkita lyhyesti monia kirjoittajia, ovat sinisilmäisiä tomppeleita, jotka eivät ymmärrä seurauksien vakavuutta.

Wolfgang Münchau FT:ssä: Grexit ei luultavasti aiheuta äkillinen taloudellista romahdusta ei . Salakavalampi vaara, että hidas, sijoittajat ja kansalaiset valkenee vasta hiljalleen, että euroalueen lakkaa olemasta todellisen unionin, jos se pakottaa jäsenvaltion ulos. Pyrkimys peruuttamattomuuteen on tekijä, mikä erottaa rahaliton kiinteän valuuttakurssin järjestelmän ilman yhteistä valuuttaa. Grexit olisi käännekohta, kun EU alakaisi edetä yhdentymisestä pysähtyneisyyden kautta hajoamiseen. (moves from integration, via stagnation, to disintegration). Taloudellisten ja geopoliittisten vaikutus olisi valtaisa. Kaikki tämä ei ole välittömästi kaikkien nähtävissä, mikä voi olla syynä,  miksi niin monet EU: n johtajat tuntuvat olevan niin pelottomia.

FT:ssä lainattu Julianne Smith, entinen Obama hallinnon virkamies New American Security Centerin toimihenkilö sanoo:

"Washington on huolissaan Grexitistä ja Brexitistä ", hän sanoo. "Molemmat tilanteet ovat häiriöksi aikana, jolloin tarvitsemme Euroopalta paljon johtajuutta." Sen sijaan peräkkäiset kriisien suraus on: "Todennäköisesti ne aikaansaavat omaan napaan tuijottamisen perioodin" Euroopan johtajien keskuudessa.

Yle suomessa jaksaa herkutella yksityiskohdilla ja epäoleellisuuksilla:

Kreikan velkakriisin käsittely saa yhä erikoisempia piirteitä. Kreikka kertoo lähettäneensä yöllä Brysseliin väärät paperit, ja lupaa näillä hetkillä uuden esityksen.
Brysseliin saapui aamuyöstä Kreikan esitys, jonka odotettiin saapuvan jo sunnuntaina. Esitys sai ensin varovaisen myönteisiä  kommentteja, ja sen kuvailtiin olevan lähellä Kreikan kolme viikkoa sitten hylkäämää esitystä. Aiemmin Tsipras kuvaili lainoittajien vaatimuksia absurdeiksi. Euroryhmän läheltä olevista lähteistä kuitenkin arvioidaan, että esitys ei vielä kelvanne EU:lle. Yle

En voi ymmärtää Suomen flegmaattista asennetta. .EU:n toisena itäisenä maan Kreikan lisäksi Suomen tulisi toimia EU:n yhtenäisyyden puolesta. Meillä ei ole eikä ole mahdollista tulla muita EU:ta parempia turvatakuita. Meidän kaupassamme EU on selvästi tärkein alue ja kaiken lisäksi me haluamme kuulua demokraattiseen arvoyhteisöön.
Perusporvarihallitus voisi sivusta tukea Angela Merkeliä löytämään oikean yhteisen suunnan Saksan sisäpoltiikan paineista huolimatta.

Ps.Turhalta toivolta tuntuvat järjen voitosta: Klo 17 uutisissa  Alex Stubb oli epäileväisempi kuin muiden maiden edustajat.
Pääministeri Juha Sipilä oli vielä tiukempi todeten, että Suomi pitää kiinni kannastaan, että Kreikan hyväksyttävä ehdot. Hän ei uskonut sopimuksen syntymiseen tämän päivän neuvoston kokouksessa

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!