Tuhkamarkkinoistakin on pitänyt Turun kanssa kamppailla

Tuhkamarkkinat20130303.jpg

Tuhkamarkkinat vetää väkeä ja siellä on tunnelmaa – ei tosin entisenmallista. Tuhkamarkkinat henkiin herättänyt Raino Puottula aina muisti puhua holipompelista, siitä juomasotkusta, jota tarjottiin markkinoilla ja jolla taisi olla tehoa.
Kun Raino, Naantalin kävelä historiankirja ei ole enää joukossamme joudumme turvautumaan Wikipedian tietoihin, jotka kertovat mielenkiintoisen tarinan aihealueesta, joka tuntuu niin ajankohtaiselta: Terveisiä Turkuun ja kiinnittäkää huomiota alleviivattuihin kohtiin.

  • Tuhkamarkkinat pidettiin ensimmäisen kerran tuhkakeskiviikkona 23. helmikuuta 1452, mistä markkinoiden nimikin juontaa juurensa. Silloin markkinat saattoivat kestää viikonkin ja tapahtumaan kuului kirkollinen kulkue, kaupankäyntiä ja hallinnon tiedotuksia. Alun perin markkinakenttänä toimi merenjää, mutta epävakaiden jääolosuhteiden takia ne siirrettiin nykyiselle paikalleen Mannerheiminkadun ympäristöön.
  • Turku painosti Naantalia, koska se halusi suositut markkinat itselleen. Tämän seurauksena Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kielsi markkinat ensimmäisen kerran vuonna 1531. Naantali sai kuitenkin markkinat takaisin, mutta Turku jatkoi painostustaan, kunnes vuonna 1748 se sai ne ja Naantali joutui ottamaan Tuhkamarkkinoiden tilalle Matinpäivänmarkkinat. Turun halukkuus tuhkamarkkinoita kohtaan johtui myös sen pyrkimyksistä liittää Naantali itseensä.
    Myöhemmin Naantali sai takaisin oikeudet Tuhkamarkkinoihin, mutta kiinnostus alkoi hiipua ja järjestyshäiriöitä varten jouduttiin kutsumaan kasakoitakin Turusta, joten markkinat kiellettiin maistraatin toimesta vuonna 1881, kunnes vuonna 1995 perinne taas jatkui.
  • Tuhkakeskiviikko (lat. dies cinerum) on läntisen kristikunnan kirkkovuodessa juhla, joka aloittaa pääsiäistä edeltävän 40 päivän paastonajan. Tuhkakeskiviikko on kirkkovuodessa laskiaissunnuntaita seuraava keskiviikko, joka samalla lopettaa paastoa edeltävän karnevaali- tai laskiaisajan. Paastonaika jatkuu tuhkakeskiviikosta pääsiäislauantaihin. Tuhkakeskiviikon ja pääsiäislauantain väliin jää, nämä päivät mukaan luettuina, 46 päivää, mutta paastopäivien lukumääräksi tulee 40, koska paastonajan sunnuntait ja palmusunnuntai eivät ole paastopäiviä. 40 päivän paastonaika muistuttaa Jeesuksen paastosta autiomaassa ennen hänen julkisen toimintansa alkua. Sen tarkoituksena on valmistaa kristittyjä pääsiäisen viettoon, auttaa heitä miettimään syntejään ja puutteitaan sekä tekemään niistä parannusta kehottaen heitä samalla lähimmäisenrakkauden tekoihin.
Naantalin Työväenyhdistyksen nuorisojaosto telki debyytin markkinoilla. Iloiset jututtajat Noora Maja, Sanni Vehmas ja Milla Rand myivät menestyksellä arpoja ja tarjosivat leipomaansa kakkkua. Hienoa!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!