Tosiasioiden tunnustaminen on vain puhetta

Martti Hetemäki, valtionvarainministeriön tosiasiallinen johtaja sitoutumaton kokoomuslainen, pääsi otsikkoihin vaatimalla Suomeen suurempia palkkaeroja. Ruotsalaisekonomistit eivät jutun viittausta niellet ja pahalta se tuntui täkäläisiinkin korviin.Ja vähän sitten koira älähtikin. Selitystä tuli VM:n sivuilta , jota Hesari referoi:

Suomessa palkkatukea maksetaan nyt huomattavasti vähemmän kuin Ruotsissa ja Tanskassa, joissa kummassakin on Suomea selvästi parempi työllisyysaste.

”Palkkatukea ollaan lisäämässä selvästi ensi vuonna. Tosin tuen vaikutus pysyvään työllistymiseen on epäselvä”, Hetemäki myöntää.
Hänen mukaansa lisätoimia työttömyyden hoitoon tarvitaan. Nyt työnantajat jättävät helposti pitkäaikaistyöttömän, nuoren tai maahanmuuttajan palkkaamatta, koska se ei kannata.

”Heidän tuottavuutensa uudessa työssä voi olla alussa matala, ja siksi kukaan ei ole valmis palkkaamaan heitä edes työehtosopimuksen alimmilla palkoilla. Yksi ratkaisu pitkäaikaistyöttömän työelämään nykäisemisessä on palkkatuki, jonka yritys saa määräajaksi.”

Tästä taas tulee mieleen kaksi asiaa:
Ensinnäkin Kokoomuksen metelöinti tempputyöllistämistä vastaan ja toiseksi valtion talouden tiukat raamit.
Kun sitten vielä toinen Kokoomuksen ankkuri EK edellyttää - ihan oikein - päivähoitomaksujen alennusta, onkin linja selvä, joka näkyy tässä:

Verot ja velat nousevat!
Linjaa vetää linjan muutoksella puheenjohtajaksi valittu  Petteri Orpo, joka on Hetemäen tiukassa ohjauksessa. 
Eikä ole paljonkaan väliä, miten hänen sukunimensä genetiivimuoto muodostetaan, käännettään se kohti v:tä ja p:tä, kuten jokin lehti vitsaili.

Kun  tähän samaan linjaan liitetään esimerkiksi Naantalin tiukka  linja lasten kotihoidon tukemiseksi, niin hyvä kysymys kuuluu, mikä on se Kokoomuksen vastuullisuus, josta meuhkataan. Naantalilla on samaa edessä, sillä ei edes terveys ja sosiaalipuolen maksuja korottamalla pystytä tasapainoa saavuttamaan ja katastrofaaliseksi tilanne muuttuu mahdollisen soten jälkeen, kun yhteisverotkin vielä pienenenevät kolmanneksen ja kun veroja ei enää saa korottaa. Eli verot nousevat eikä velka enää vähene, kun on kassakin kuivutettu.

Sosialidemokraateille ovat verot kaksitahoinen kysymys: Kansalaisten ostovoimaa ja julkisten hyvinvointimenojen rahoitusta kumpaistakin tarvitaan.

Me emme haluaa rasittaa myöskään välttämättömimpien maksujen korotuksilla kansalaisia ja pidämme veropuolella myös kiinteistöveron erityisesti kakkosasuntojen osalta keinovalikoimassa.
Mutta rehellisyyttä ja avoimuutta odotamme, emmekä ota niskoillemme verotuksen korottajan viittaa, sillä se on ihan porvarillisen talouspolitiikan seurausta, kun verojen maksajiksi on jätetty vain tavalliset työtä tekevät.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!