Toivon kipinöitä

DilmaRousseffvoitti20141027.JPG

Putin teki lännen varoituksiin käärityn tarjouksen, otsikoi FT Vladimir Putinin Sotsi-puhetta.

Lehdessä tarkasteltiin monelta kannalta Vladimir Putinin puhetta.
"USA kuvittelee voittaneensa kylmän sodan ja siten määräilevänsä yksipuolisilla diktaateilla maailmaa", oli katkeran sävyinen kommentti.
Monien mielestä puhe oli uhmakas: ” Jos USA :lla ei ole sääntöjä ei niitä ole Venäjälläkään.”

Mutta Alexander Filiz-Fashion, Saksan johtava Venäjän asiantuntija ja Putinin elämäkerran kirjoittaja sanoi uskovansa, ettei Moskova  "ole etsimässä vastakkainasettelua". Reaalipolitiikan saattaa vielä tulla peliin, erityisesti Lähi-idän kriisin vuoksi

"America tarvitsee Venäjän apua Isis:in hoitamisessa", hän sanoi. " Se saattaa käynnisty muuttaa asioita".

Ukrainan vaalien  voittajiksi arvioitiin länsisuuntautuneita puolueita ja presidentin asemaa sai vahvistusta. Mitään itsestään selvää ei sekavaan tilanteeseen kuitenkaan saada ilman muuta. Sen sijaan nyt voisi toivoa, että mahdollisuuden ikkuna avautuu. Itäiset alueet eivät vaaleihin osallistuneet ja siellä tultaneen järjestämään omat separatistien  vaalit marraskuussa. Uusissa tekijöissä on toivoa, mutta myös epävarmuutta.

Maailman järjestystä ajatellen on suurella Brasilialla oma merkityksensä.
Talouden kannalta siellä on uhkia, mutta poliittisesti voisi toivoa sieltä tulevan tasoittaviakin tekijöitä. Brasilian talouden saavutukset köyhyyden vähentämisessä ovat merkittävät ja se on ollut paikallisen työväenpuolueen saavutus. Toivotaan, että uudelleen valittu presidentti Dilma Rousseff saa yhdistettyä kansaa ja kuten hän itsekin sanoi, toivotaan, että hänestä tulee parempi presidentti.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!