Tilinpäätös pulinaa ja ympäristön kolinaa

Naantalin juhannusviikon ylimäärinen valtuusto käsitteli tilinpäätöksiä ja toimintaan sekä talouteen liittyviä kertomuksia. Paljon sanallista selitystä.
Jos asia  tiivistää, niin tarinassa oli paljon hyvää, jonkin verran parannettavaa, huonompaan suuntaan mennään ulkoisista syistä ja nyt sitten erityistarkkailuun tilinpäätöksen laadinta ja laatijat.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Juha Haapakoski,kok luennoi pääosin hänen kirjoittamasta kertomuksesta. Siihen oli kasattu ylikattavasti kohtia ja joihinkin ongelmakysymyksiin on perehdytty syvällisesti. Hyödyllistä sparrausta kaupungin johdolle, tavallisemmille tallaajalle juttu tuntuu teoriaherran puheelta.
Lauri Laine, sd käytännön kunnallishallinnon moniosaaja esitteli puheenvuorossa kansantajuisemmin asioita. Hänen puheesta saa hyvän käsityksen siitä, mitä tarkastuskertomus on. Puheenvuoron voi lukea kirjoituksia sivulta.

Nesteen ja Naantalin suhteet olivat Vilhelm Junnilan, ps ja Hannu Raittolan, vs jutuissa. Raittola jopa esitti korjausta kertomuksen sanalliseen arvioon sekä ponnen, jossa edellytetään prosessin tutkimista. Vähän kuulija jäi miettimään, että muistissako on vika, vai onko populismista kyse, kun valtuutetut eivät muista, että valtuusto on asian suuntaviitat hyväksynyt. Vaarallisen kummalliselta tuntuu, jos Naantali antaisi piut paut vanhan sopimuksen sisällölle. Vaikea kysymys erityisesti siksi, että  yleisesti toivotaan  Naantalille tärkeä työnantajan kanssa tultavan toimeen ilman oikeuden päätöksiä.
Sen sijaan Junnilan idea nostaa Nesteen ongelman yhdeksi tekijäksi valtion omistajaohjauksen vastuuhenkilö eli pääministeri Juha Sipilä, kesk oli sellaista toverillista SOS hallituksen politiikkaa. Totta kai päävastuu on pääministerillä,  mutta kyllä Helsingin päässä voisivat muutkin SOS hallituksen herrat tehdä jotain, jos halua olisi. Joten huuto oli hämäystä ja pelinpolitiikkaa.

Naantalin valtuuston enemmistö on tyhmänrohkea

Listalle oli pikavauhdilla nostettu Venesataman toiminta ja kapakkarakennus.
Sirpa Hagsberg, sd esitti rakentavan maltillisen puheenvuoron etten sanoisi hätähuudon terveen ympäristöjärjen puolesta seuraavin sanoin:

Naantalin vierasvenesataman ylläpito ja kehittäminen yrittäjävetoisesti on käynnistynyt hyvin.  Nykyinen toimija on kohentanut yleisilmettä ja investoinut lyhyessä ajassa reippaasti. Satamarakenteita on uusittu ja parannettu sekä panostettu parempaan palvelutasoon. Naantalin vierasvenesatama Oy on ilmoittanut jatkossa yhdeksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi suihku- ja saunatilojen parantamisen.

Nyt päätettävänä olevan maanvuokrasopimuksen määrittelemälle tontille ollaan rakentamassa uudisrakennusta. Se sijoittuisi Nunnakadun varteen, Merisalin viereen nykyisten kahden ensimmäisen kioskirakennuksen paikalle. Alue on osa suomalaista kansallismaisemaa. Rakentaminen tälle alueelle, saven ja täytemaan päälle, vaatii suurta huolellisuutta ja erityisen tarkkaa valvontaa. Ikäviä esimerkkejä löytyy, joissa ympärillä olevat rakennukset kärsivät tuntuvia vahinkoja mm. rakennustavasta johtuen.

Katsomme, että hankkeessa on ristiriitaa suhteessa asemakaavoitukseen, sekä lopullisen käyttötarkoituksen kanssa. Tonttikartta, julkisivukuvat sekä laskelmat kaupungin kustannuksista puuttuvat. Sdp:n valtuustoryhmä on oman kaupunginhallituksen ryhmän esityksen takana eli haluaa palauttaa asian uudelleen valmisteluun. Emme halua olla kehityksen tiellä, mutta vaadimme herkän rannan alueella tarkkuutta kaikkeen rakentamiseen ja kokonaisvaltaisempaa suunnitelmaa.

Ville Vuorio, kok puhui kokonaissuunnittelun puolesta, johon Lauri Laine, sd fiksusti Hagsbergia kannattaessaan viittasi. Muut porvaripuhujat vihreät mukaan lukien taas haukkuivat jarrutuksesta perusteluna, että tästä on pitkään puhuttu. Pitkän puheet siis oikeuttavat ympäristöarvojen vaarantamisen.
Mikään ei auttanut; hiljainen sd-järjen ääni kaadettiin tylysti miettimättä nokka pidemmälle Naantalin tärkeimpiä arvoja eli ympäristöä. Puheet pulppuavat ympäristön kunnioitusta, mutta teot niistä viis veisaavat.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!