Tellervo Koivisto 90 v. Kiitos ja Onnea

TellervoKoivistojaTarjaHalonen201808o8JPG.JPG

90 vuotta tammikuun 2 pnä täyttävä Tellervo Koivisto puhuu hitaasti, mutta ajattelee nopeasti.

Näin häntä luonnehtisin.

Hän on tyylikäs mutta ei turhamainen, piikkejäkin löytyy, kieli ei ole tylsä.
Viittaan vaan siihen, että yhtenä kauniina kesänä Koivistojen tulleessa konserttiin Mauno sanoi, että nyt ollut niin hienot ilmat, ettei Tellervokaan ole saanut häntä suuttumaan. Sellaista on toisesta välittäminen kai juhlallisesti voisi sanoa tosi rakkaus.

Huomiokyky, päättelytaito ja kokemus synnyttävät viisauden. Kun siihen yhdistetään vielä rohkeus, niin siitä syntyy Tellervo Koivisto.

Naantalin Musiikkijuhlat saa olla kiitollinen Tellervon tilannetajusta ja auttamishalusta.
Juhlilta puuttui Steinway-tasoinen flyygeli. Paikalla olleelle KOP:n pääjohtajalle Jaakko Lassilalle Tellervo Koivisto esitti, että sehän on pikku juttu. Te hommaatte sinne Kämpin saliin sellaisen ja lainaatte sitä kesäksi tänne. Niin tapahtui.
Kari Kairamon jälkeen Nokian johtoon noussut Simo Vuorilehto karsi nopeasti entisen johtajan hyväntekeväisyyttä ja päätti lopettaa Naantalin juhlien rahoittamisen. Pari ekstra vuotta saatiin, kun Tellervo Koivisto kehui, että on se hienoa kun olette täällä mukana, konsertissa Vuorilehtojen kanssa istuessa.

Puolalaissyntyinen pianotaiteilija Mieczysław Horszowski (23. kesäkuuta 1892 – 22. toukokuuta 1993) oli Naantalin Musiikkijuhlilla 1987 siis 95 vuotiaan. Arto Noras kertoi, että maestro oli piintynyt poikamies ja meni naimisiin vasta muutama vuosi sitten. Tähän Tellervo tokaisiretoorisen kysymyksen:  ”Alkaako mies tulla vanhuuden höperöksi”.

Huilisti, jonka nimeä en, muista esiintyi konsertissa, jossa Koivisto olivat. Arto Noras tiesi, että käytössä oleva huilu oli platinaa, mutta se oli kullattu. Tellervo oivallus tuli nopeasti mutta varmasti: ”Häntä ei voi sanoa ulkokullatuksi”.

Viime kesänä Tarja Halonen Penansa kassa lupasivat tulla meille iltapäiväkahville Kultarannan lounaan jälkeen. Ovea avatessani iloiseksi yllätykseksi Tarja Halonen sanoi tuovansa yllärin eli Tellervo Koivisto oli halunnut liittyä joukkon mukaan. Ilahduimme ja ihan mukavaa olikin jutella ja muistella menneitä.

Sen sijaan meiltä lähtö olikin sitten painajaismainen. Saattelin arvovieraita ulos ja eikös sitten käynyt, että meidän hanakala ulko-oven kynnys oli koitua kohtalokkaaksi. Tellervo Koivisto kompastui, sain toisesta käsipuolesta kiinni, mutta kaatuminen näytti vääjäämättömältä ja vain turvamiehen ammattitaitoinen puuttuminen pelasti tilanteen.

Tapasimme seuraavan kerran Mauno Koivistoa käsittelevässä  seminaarissa. 
Lähestyin vaivautuneesti hymyillen: Tellervo sanoi lyhyesti mutta paljon sanovasti:
”Elossa”
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!