Tšekin vaalit näkyvät entä Suomen

TsekkiZeman20180129.JPG

Miloš Zeman toimii seuraavan kauden Tšekin presidenttinä, kun hän voitti EU myönteisen Jiří Drahošin, joka korosti monikulttuuristen ja liberaalien arvojen vastaista politiikka Keski-Euroopassa.

Lauantain äänestyksen lopulliset tulokset osoittivat, että Zeman, joka on ollut ankaran krittinen muslimien maahanmuuttoon vastaan. Hän sai 51,4 prosenttia, kun taas Tšekin akatemian johtaja poliitisesti kokematon Drahošin jäi 48,6 prosenttiin.

Tšekin tasavalta on  keskellä Eurooppa ja sen näytellyt merkittävää rooli Euroopassa. Oli aikoinaan suurvalta ja oli lähtölaukaus toiselle maailmansodalle, kun natsit saivat sen vallata sopimalla Britannian kanssa rauhasta ikuisikis ajoiksi.

Suomen kommunistien toiveena oli, Suomen olisi pitänyt seurata Tšekkoslovakian tietä sodan jälkeisinä vaaran vuosina 1947-1948. Se pyrkimys kaatui sosialidemokraattien Jo riittää kampanjaan.
Itä-blokin demokratia kehitys otti ensi askeleita 50 vuotta sitten Tšekkien Prahan keväässä, joka tukahdutettiin neuvostopanssareilla.
Berliinin muurin kaaduttua presidentiksi tuli runoilija Václav Havel, joka ei pystynyt estämään Tsekkoslovian jakautumista. Tsekin tasavalta on sittemmin ajautunut nykyisen ja tulevan presidentti että uuden pääministerin miljardööri Andrej Babišin johdolla populistiseen Eurooppa-kriittiseen suuntaan ja on siten lähestymässä  Unkarin ja Puolan liberaalidemokratia vastustavaan kansallismieliseen blokkiin.

Tšekin presidenttivaaleja on seurattu Euroopassa ja populistisen siiven voitosta on kerottu joka puolella suurena uutisena. Miksi Niininistön Pro EU voitto ei näy?

Sen sijaan Suomen presidenttivaalin tulos oli Eurooppa myönteisen linjan huomattava voitto. Yli 80 prosenttia äänestäjistä antoi sille tukensa. Tästä ilmiöstä ei ole juurikaan kirjoitettu ei ainakaan vielä.
Maininnat ovat olleet lakonisia toteamuksia Niinistön huomattavasta voitosta.
Tämä asetelma olisi aietta siksi kertoa, että Perussuomalaisten noususta pidettiin aikanaan kovaa meteliä. Ja nytkin on tainnut suurta huomiota saanut Suomen La Pen Laura Huhtasaari, joka tästä innostuneena pitää itseään jo ilmiönä ja tulevan normaalina

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!