Tauno Suominen 80 v

TaunoSuominen20160209.jpg

Synttäreistä on sellainen ilo, että tulee yllättäviä viestejä. Alastaron Kanniston kotieläintilan isäntä tauno Suominen onnitteli lähettämällä kirjoituksiaan ja kirjoituksia hänen ja tyttärensä Ainon  haastatteluista.

Hän muisteli piirisihteeri aikoinaan käyneensä NTY:n joulujuhlissa  Ainon kanssa.
Muistan tilaisuuden ja lämpimän politiikan tekemisen tavan. Tauno oli ja on kaunosielu, ideoita on ja ihanteita. Hän tomi ammattivalokuvaajana ennen piirisihteerin uraa ja myöhemmin Maakuntaliiton kulttuurisihteerinä, kunnes vaimonsa Mirjan koti Kanniston tila tarvitsi isäntäperhettä. Niinpä heistä tuli maatilamatkailuyrittäjiä ja työ jatkuu 80 lasissa.

Mielenkiintoisia juttuja. Hänen äitinsä perheen tarina oli koskettava. Isoisä ammuttiin punakaartilaisena ojaan. Se ei ollut pääasia, vaan sukuraamattu, nuhruinen 0 euron arvoinen perhekalleus, joka oli käynyt Fellmanin kentän kautta Taunon ja Mirjan kotiin. Jutussa oli vanhasta virsikirjasta otettu virren 440 sanat ja siihen liittyvä kertomus.

Niinpä mieleeni muistui isäni Armaksen kertomus, että tuota samaa virttä pyysivät Isosaaren punavangit heitä ohjeistamaan tulleelta papilta, joka ihmetteli, etteikö muuta löydy.

Virsi on poistettu nykyisestä virsikirjasta, ehkä vähän ennen aikojaan, kun tässä maailman menoa katselee. Sanat eivät ihan huonosti sovi esimerkiksi raakoihin Lähi-idän sotiin ja pakolaisten kohtaloihin.
Ja pienemmässä kaavassa eikä niin totaalisessa mielessä on sitä vääryyttä  täällä hyvinvoinninkin parissa. Monesti tuntuu aika lohduttomalta talouden kehityksen suunta ja ongelmien kasaantuminen. Pelottaa, mitä tästä kaikesta seuraa.Ja silloin tulee mieleen nuo kansalaissodan ajat ja se helppous millä hypättiin hulluuteen. Suomen itsenäisyyden alkumetreillä viisaus heitettiin nurkkaan ja annettiin ihmisten alhaisten tunteiden johdattaa veljet vastakkain surullisin seurauksin.
Kannatta vähän miettiä ja muistaa ihmisyys silloinkin, kun voimia tuntuu olevan liian kanssa. Tämä koskee meitä ja muita.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!