Tarja Halonen:: Sielu mukana

LehtilaHalonen201212300002.jpg

Tänä vuonna vaihtui tasavallan presidentti. Kokoomustaustainen Sauli Niinistö on nyt kansakunnan keulapaikalla. Tarja Halonen on kolmen sosialidemokraattisen presidentin sarjan viimeinen. Hän ei ole kopio kenestäkään eikä hänessä ole selviä yhtäläisyyksiä sen paremmin Mauno Koivistoon kuin Martti Ahtisaareenkaan. Hyvä niin.

Tarja Haloseen päättyi siis yksi aikakausi – poliittisesti, mutta vain muodollisesti. Muutos oli nimittäin  tapahtunut aikaisemmin: 1990-luvun lama, Neuvostoliiton romahdus, EU-jäsenyys ja presidentin valtaoikeudet ovat muuttaneet presidentin asemaa enemmän kuin henkilön poliittinen tausta.

Mutta toisaalta Tarja Halonen on avannut uuden ajan - siis puhakisut lasikaton, kuten kuluneesti sanotaan. Mutta se on sitten muodollista, sillä  nainen presidenttinä ei ole sen todennäköisempää jatkossa kuin ennekään.
Suurin muutos oli ja on Tarja Halonen  yksilönä tai ilmiönä, miten vaan halutaan. Hänessä oli sellaista suoraviivaisuutta ja vahvaa uskoa asiaansa. Se on yksi osa, mutta sitten se toinen käytännöllinen pragmaattinen suhtautuminen ja tosiasioiden tunnistaminen ja tunnustaminen. Siitä syntyy erityistä.
Mutta vieläkin merkittävämpää on: Hän on mitä on.

Siksi on aivan erityisesti aihetta kuunnella hänen henkilökohtaista suhtautumistaan toimintaan yleensä ja siitä soveltaen politiikassa tekemiseen. Lainaan tässä Hannu Lehtilän kirjaa Tarja Halonen: Paremman maailman puolesta.

 ”Olen aina sanonut, ettei pidä haikailla muita juttuja, vaan tehdä tärkeä asia siitä missä on.

”Ajatellaan, että tuolla on käynyt tuuri, kun on päässyt tuohon ja tuohon asemaan. Et voi tehdä minkä tahansa paikan saamisella itseään tärkeäksi. Jotkut paikat antavat tekemiselle enemmän mahdollisuuksia kuin toiset. Mutta vanha sanonta on, että niillä korteilla pelataan jotka kädessä on, pitää paikkaansa. Ei tule mitään, jos ajattelee, että kun minulla olisi tuon kortit, niin saisin tuon ja tuon aikaan. Suomalaisessa politiikassa on ongelma, kuvitellaan , ettei ihminen itsessään ole mitään, vaan asema on kaikki kaikessa.

”En kuvittele olevani historiallisesti tärkeä ihminen, mutta sanon, että on todella paljon paikkoja, jossa voi vaikuttaa. Mutta työ pitää tehdä itse. Pitää osata ja uskoa asiaansa.

”Pitää olla sielu mukana”

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!