Tammikuun kihlaus

tAMMIKUUN2016SININENHETKI20160120.jpg

"Suomen Työnantajain Keskusliiton ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliiton edustajat ovat käyneet keskenään neuvotteluja, joiden tuloksena on sovittu, että sanotut keskusjärjestöt, todeten vapaan järjestetyn toiminnan merkityksen yhteiskunnassa, tulevat luottamuksellisesti neuvottelemaan kaikista niiden toimialalla esiintyvistä kysymyksistä niiden ratkaisemiseksi mikäli mahdollista yhteisymmärryksessä".

Yllä oleva tiedonanto on luettu Yleisradion iltauutisissa 23.1.1940. Sama uutinen oli seuraavan päivän lehdissä. Tapausta kutsutaan Tammikuun kihlaukseksi ja taustalla oli Talvisota ja sosiaaliministeri K.A. Fagerholmin aloite

Pakko saa aikaan erilaisia reaktioita. Neuvostoliiton hyökkäyksen uhka ja kaiken menettämisen pelko sai työnantajat tunnustamaan vapaan järjestetyn toiminnan merkityksen ja yhteisymmärryksen pyrkimyksen.

SSS hallituksen pakkolait rajoittavat vapaa sopimusoikeutta. Sen seurauksena EK on ylenkatsonut ammattiyhdistysliikettä ja nähnyt mahdollisuuden palauttaa yksipuolisempi työantajan sanelulinja Suomen hallituksen tuella.

Toivotaan, ettei sininen hetki, joka on lyhytkestoinen, antaisi väärää luuloa todellisen valon koostumuksesta. Valossa ovat mukana kaikki värit ja vain hetkellisesti lyhyet siniset aallot valtaavat maiseman. Se hetki on usein tammikuussa. Ja se hetki on ohimenevä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!