Talouden karit

Kailonkivi20151018.jpg

Kuvassa on kuuluisa Kailon kivi, joka on ollut paikallisille kakaroille ja miksei vanhemmillekin  tuttu paikka. Tavallisesti se oli juuri ja juuri veden alla ja sille uinti kesäsaunan - naantalilaisittain basinkista - oli jonkinlainen sankariteko.
Joskus se aiheutti murhetta purjehtijoille, kun kisareitti kiersi Kailon ennen siltaa.

Nyt aika on muuttunut ja kivi merkitty. Erityisesti nyt lämpimän ja kauniin korkeapaineisen syksyn päivinä kivi on ollut hyvin näkyvissä.

Tämä oli johdatusta tavanomaiseen poliittiseen elämään. Erilaiset ilmiöt näkyvät eri aikoina ja eri yhteyksissä erilaisilla tavoilla. Politiikassa puhutaan asioista silloin kun  ne näkyvät,  nousevat pinnalle. Joskus sitten kun kansalainen sattuu johonkin asiaan törmäämään, se herättää. Muina aikoina asiat saavat olla, niitä tuskin huomataan ja vähät välitetään.

Poliitikot ovat tässä suhteessa eri asemassa. Pitäisi nähdä syvemmälle ja kauemmaksi ja olisi tehtävä sellaista näkymätöntä perehtymistyötä, jotta ymmärtäisi ja osaisi päättää.
Juuri nyt on sellainen hetki käsillä. Virkamiesvalmistelusta tulevat talousarviot ja -suunnitelmat  mahtavana numerovyörynä. Kun niitä kahlataan ja pohditaan, niin aikaa kuluu eikä juurikaan jälkiä jää. Mutta se on tärkeää työtä.
Talousarvioiden käsittely lähentää päättäjiä ja se poikkeaa ylevistä strategioista konkreettisuutensa vuoksi. Tämä hetki kannattaisi käyttää hyväksi, ei venyttämällä sitä kaikkiin yksityiskohtiin, vaan keskittymällä niihin asioihin voi vaikuttaa.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!