Taiteellinen tuomari

JakkoKalkas.jpg

Jaakko Kalkas teki teki pitkän virkamiesuran.

Kaupungijohtaja kauteen mahtui Naantalin kannalta monia myönteisiä tapahtumia; Kaupunki ja maalaiskunta yhdistettiin ja kaupunki kasvoi ja kehittyi, mutta sitten onnettomat käänteet johtivat siihen, että Jaakko Kalkas  erotettiin tehtävästään kaupunginvaltuuston yksimielisellä päätöksellä.
Aiheesta on paljon kirjoitettu ja myöhemmin pakinoitu sellaista, joka ei vastaa omaa näkemystäni. Siksi kirjoitin 8.8.2017 tällä palstalla oman käsityksen tapahtumista

En ole asiassa mikään ulkopuolinen tarkastelija, vaan olen tuota aikaa seurannut läheltä jopa mukana eläen. Isäni oli vankkumaton Kankaan kannattaja ja itsekin ehdin istua Lasse Kankaan kanssaan samassa valtuustoryhmässä alkuvuoden 1969. Olin myös mukana erottamassa Jaakko Kalkasta vuonna 1975.

  Historian kirjoitus kertoo aikanaan  totuuden toivottavasti mahdollisimman objektiivisesti. Tässä yhteydessä haluan esiintuoda ensimmäiseksi oman ”varman” käsitykseni siitä, että Jaakko Kalkasta ei erotettu vanhojen asioiden takia eikä hänen nk. vihamiehiensä toimesta. Hänet erotettiin siksi, että hän oli menettänyt syystä luottamuksen hänen omaan ryhmäänsä Kokoomukseen.

  Jaakko Kalkas oli minun silmissäni taiteellinen vähän boheemi eikä mikään hallintomies. Hän kuunteli luottamushenkilöitä ihan kohtuullisesti ja oli joustava. Hän oli hyvissä väleissä monien sosialidemokraattien kanssa eikä meillä ollut minkäänlaista kostomentaliteettia, vaikka pidimmekin hänen menettelyään kaupunginjohtajalle sopimattomana ja kaupungille vahingollisena.

Sähköisestä mediasta lainaan tähän pari kohtaa, jotka kertovat Jaakko Kalkaasta ja selittävät omalla tavallan tapahtumia:

Kihlakunnantuomari Jaakko Kalkas, 92, pitää pintakuohuna sitä keskustelua,
mitä julkisuudessa käydään vapaamuurareiden kytköksistä ja esteellisyyksistä
tai hyvä veli -verkostoista.<br>– Liikkeessä on kyse paljon syvemmistä asioista. Ihmisen jumalsuhteesta ja uskosta, seinäjokelaisen
Pruukin killan vanhin, ja aktiivijäsen sanoo.<br>Kalkas uskoo, että liike säilyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin, vaikka yhteiskunta ympärillä
muuttuu.<br>– Paljon tulee uusia veljiä, joilla ei lopulta kuitenkaan ”ole aikaa” Liike ei kolahda kaikkiin,
Kalkas ymmärtää.Ilkka lehti kuusi vuotta sitten

Kaupunginjohtaja Jaakko Kalkas suorastaan pröystäili kun totesi, että yhdistymiseen vaikuttaa ”Naantalin kaupungin suorastaan suhteeton taloudellinen voimakkuus, joka toisaalta uhkasi painollaan murtaa kaupungin ahtaat rajat, toisaalta vaikutti ympäristöönsä vetovoiman tavoin”. Veli Junttila TS 2012

Jaakko Kalkas luotti aivan ilmeisesti veljiinsä liikaa ja eikä suostunut sovitteluratkaisuihin erottamista koskevassa asiassa, vaan jätti sen vahvistamisen oikeudelliseen harkintaan. Kuntaliitos lausunto taas kertoo yliampuvasta tyylistä, jossa realismi joutuu väistymään.
Kun Jaakko Kalkkaan muotokuva myöhemmin maalattiin kaupungin 550 vuotisjuhlien aikana halausi hän taustalle  maalsikunnan liittymisen jälkeen laaditun  Naantalin 30.000 asukkaan yleiskaavan. Hän oli suurten linjojen mies.

Näiden Naantalin  tapahtumien jälkeen olen tuntenut kunnioitusta hänen menesteyksellisen tuomarin uran johdosta. Kuten totesin, hänellä oli merkittävä rooli Naantalin kehityksessä. Hänellä oli lennokkaita visioita ja innostusta, ja hän jaksoi menneistä huolimatta viimeisiin vuosiin asti osoittaa kiinnostusta Naantalia kohtaan.

Otamme osaa omaisten suruun.

Mikko Rönnholm

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!