Syyttäkää suurmiehiä

Blame+the+great+euopaen+Rachman+20121001.JPG

  • Jos haluatte ihmisten rakentavan teille ratsastajapatsaan, teidän täyttyy tehdä tämän, sanoi Valéry Giscard d’Estaing kiiruhtaessaan kollegoitaan tekemän päätöksen tulevaisuuden Euroopasta. Entinen Ranskan presidentti huomautuksellaan kertoo siitä mentaliteetista, jolla tämän päivän suuri euro-sotku luotiin.
  •  
  • Eurokriisistä syytetään kolmea tahoa: Saksaa, Etelä Eurooppaa, tai anglosaksista finanssimaailmaa.
  •  
  • Saksaa syytetään eteläisissä maissa. Il Giornalen lehden  etusivulla puhutaan ”neljännestä valtakunnasta” ! Mutta ei vain etelässä, vaan myös arvostettu britti talouskommentaattori kirjoitti: ”Kukaan ei ihmettele, että Saksasta on tullut Euroopan suurin uhka. Kaiken kaikkiaan , näin on tapahtunut kahdesti vuoden 1914 jälkeen”.
  • Pohjois-Eurooppa Saksa, Hollanti ja Suomi luulevat tehneensä kotiläksynsä kunnolla painamalla läpi tuskalliset reformit. Pohjoinen tarina kuulu, että kriisi on etelän tuhlareitten ja korruptoituneitten vika. He laiskottelevat kovaa työtä tekevien pohjoisten naapureiden laskuun. Hollannin vapauspuolueen Geert Wilder syytti maansa pääministeriä, että hän on orjamaisesti polvillaan Italian ja Espanjan mafian edessä. Epäluottamus ja turhautuneisuus etelä Eurooppa kohtaan on yleistä.
  • José Manuel Barroso huomautti G20 kokouksessa , että kriisi ei ole eurooppalainen, vaan se on peräisin Pohjois-Amerikasta ja meidän finanssisektorimme on saanut tartunnan vääränlaisesta käytännöstä
  • Tässä olisi kompromissi, mieluummin kuin toisiaan syyttämällä, eurooppalaisten tulisi syyttää suuria eurooppalaisia. sellaisia miehiä kuin Helmut Kohl ja Jacques Delors olivat suuria muista syistä: Delors rakensi yhteiset sisämarkkinat ja Kohl yhdisti Saksat. Sen jälkeen he jatkoivat suurta visiota  tosin ohittaen vastaväitteet , jotka kyseenalaistivat yhteisen valuutan toimimisen niin erilaisissa talouksissa. Tämän päivän Euroopan elämä on heidän ylimielisyyden syytä.

 

Yllä on vapaasti lainattu Gideon Rachmanin syytekrijelmää.
Syyttäminen on tietenkin jälkipolvien etuoikeus. Tikulla silmään niitä tai se on sitä suurinta imelyyttä. Mutta näinhän asioiden on tapana mennä. Ja mikäpä siinä, jos tällä tavalla avautuu jotain uutta ja jos näin saadaan katseet kääntymään eteenpäin

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!