Syyria: syy ja seuraus

Ranskan oppositio eli oikeisto väittää , että Ranskan esiintyminen USA:n rinnalla eristää Ranskan muusta maailmasta. Aikoihin on taas kerran eletty. Ranska on joutumassa USA:n panttivangiksi, väitetään, oppositiosta kun sosialisti presidentti Francois Hollande on ollut suopea rangaistushyökkäykselle. Irakin sodan 2003 aikana Ranska oli koalition ulkopuolella. Tällaista maailma on eli onko taas sosialidemokraatti käymässä toisen maan kimppuun? Yrittäisikö USA uudelleen Irakin temppua eli väärin perustein ja vailla pitäviä todisteita lähdettäisiin sotatoimiin. Sitä on vaikea uskoa.
Mutta sitten on se arvovalta. Se edellyttää, että toimitaan eikä vain puhuta. Samaan aikaan kuuluu sellaisiakin kysymyksiä, että onko maailma menettämässä poliisin ja tarkoitetaan, että USA ottaisiko ulkopuolisen asenteen maailman kriiseihin.

Pohjoismaiset johtajat, ml. Sauli Niinistö, pitävät oikeana, että osoitetusta myrkkykaasujen käytöstä rangaistaan.

Vladimir Putin
sanoo, että toimenpiteisiin on ryhdyttävä, jos on pitäviä todisteita ja YK antaa luvan. Ikään kuin emme tietäisi, että turvaneuvoston kanta on hänen peukalonsa alla.
Syyrialaiset ainakin monet liberaalit ja kristityt pelkäävät, että nykyisen presidentti Assadin hallinnon syrjäyttäminen tuo vielä tukalammat olot, sillä pelkona ääriainesten terrorisoiva valta.
Ja sitten tietenkin odotetaan sitä seuraavaa askelta: Iran?

Barak Obama on kankkumaisessa tilanteessa. Ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö hän tiedä, että täysimittaisiin sotatoimiin ei kannata lähteä eikä ole vähäisintäkään epäilystä siitä, etteikö hän toisaalta pidä tiukasti kiinni USA:n asemasta. Hänen korvansa on edeltäjäänsä  herkempi muillekin näkemyksille, mutta ei hän riskeeraa USA:n etuja, joista tärkein on olla N:o 1.
Talouden nousu ja kotimaisten asioiden paremmalla tolalla olo lisää voiman tunnetta. Mutta lisäsikö se ja erityisesti se, että energia ei ole enää USA:n Akilleen kantapää, mahdollisuuksia olla todella suuri johtaja ja tehdä jotain sellaista, mitä ei odoteta. Siihen on sittenkin vaikea uskoa.

Ps. Kiina varoitti torstaina, että sotilaallisen väliintulon Syyriassa voi vahingoittaa maailmantaloutta työntämällä öljynhintojen nousuun. Tämä tukee Vladimir Putin yrityksiä ylipuhua   Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luopumaan ilmaiskuista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!