Syyria on umpikujassa


 • Presidentti Tarja Halonen sanoo, ettei ole pahoillaan brittiparlamentin päätöksestä, jonka mukaan Iso-Britannia ei osallistu Syyrian sotilasiskuihin.
  - Luulen, että briteillä on voimakkaasti muistissa, se miten Tony Blair uskollisena ystävänä USA:lle kertoi syyt, miksi [Irakiin] mentiin. Jälkeenpäin kävi ilmi, että syyt eivät olleet vedenpitävät, Halonen muistutti Yle TV1:n Ykkösaamussa.
  Iso-Britannia johti hyökkäystä Irakiin vuonna 2003. Niin kutsuttua savuavaa asetta väitetyistä joukkotuhoaseista ei kuitenkaan löytynyt.
  - Syyrian tilanteesta kukaan ei varmaan sano, että kemiallisten aseiden käyttö olisi siellä tai muuallakaan oikein, Halonen huomautti. Hänen mielestään mahdollisen kostoiskun seuraukset voisivat olla ikäviä.
  Halonen sanoi suoraan, että Syyrian tilanteessa näkyy YK:n heikkous, "se, että halutaan tehdä koalitioita YK:n ulkopuolella"
  . Yle 31.8.2013

Britti pääministeri ei ole hävinnyt äänestystä sodasta ja rauhasta sitten 1700-luvun lopun. Useasti brittipääministerit ovat olleet innostamassa jenkkejä hyökkäykseen kuten Margaret Thatcher ennen Kuwaitin sotaa. Nyt David Cameron menetti omien tukea, vaikka hänellä 84 paikan enemmistö alahuoneessa äänesti 30 konservatiivia ja 11 liberaalia vastaan. Poissaolijat ratkaisivat ja tappio oli selvä 285 vastaan 272 puolesta.
Taustalla on kuten pääministerikin totesi kansasta 2/3 osaa vastustaa Afganistanin ja Irakin kokemusten vuoksi sekaantumista Lähi-idän asioihin sotilaallisesti. Mutta tappio oli shokki pääministerille ja kaikille niin kutsutuille asiantuntijoille.
Nyt kysytään onko Ison Britannian asema muuttumassa. Se on halunnut olla panoarvoaan suurempi peluri maailman politiikassa erityisesti USA:n kanssa. Onko tämä nyt mennyttä aika ja tuleeko Ranskasta USA:n läheisempi liittolaine. Se harmittaa brittejä. Tällaista uhkapeliä ja varmaan yhä useampi ajattelee presidentti Tarja Halosen tavoin, että YK:lla pitäisi olla keskeisempi rooli

Tarja Halosen viittaus Irakin sotaan tuo mieleen monenlaista. Luultavasti hänelle paljon enemmän kuin, mitä hän puhuu julki. Meille syrjemmässäkin olleilla on muistoja: Esimerkiksi itse muistan, kun hyvä ystäväni Vaarasen Jussi muistutti, että nyt et voi enää sanoa, että sosialidemokraatit eivät olisi koskaan aloittaneet mitään sotaa.
Gerhard Schröder taisi voittaa yhdet vaalit pysymällä syrjässä tuosta sodasta ja Suomessa taas Irkak-gate oli Paavo Lipposelle kohtalokas ilman, että olisi itse moitittavaan tekoon syyllistynyt. Mutta se oli, miltä näytti ja miltä haluttiin se näyttävän.

Kosto sana on huono.
Ja pahinta on, jos on pakko kostaa ja kaikkein pahinta, että jos on kostettava, jottei menetä kasvojaan.
Erkki Tuomioja on puhunut, että vain poliittinen ratkaisu on mahdollinen. Hän näki yhden rationaalisen syyn iskuihin tältä kannalta. Iskuilla voidaan tasoittaa osapuolten välistä epätasapainoa ja siten pakottaa osapuolet hakemaan sitä poliittista ratkaisua. Inhorealistista, mutta toivotaan, että niin voisi käydä.

Ja sitten suomalaisittain vaikea asia on Venäjän pelin politiikka. Venäjähän voisi – ainakin niin väitetään, olla ratkaiseva tekijä siinä, että Syyrian nykyjohto saataisiin neuvottelemaan. Mutta onko se Venäjän etu? Ja onhan itse Vladimir Putin arvostellut vallankumouksellisia kovin kärjekkäästi. Viimeksi tänään hän pyytää jenkeiltä todisteita, se on asiallista, mutta myös haavojen avaamista.
Ja niinkin on, että ei meillä ole varmaa tietoa siitä mitä on tapahtunut ja vielä vähemmän siitä,  minkälaiseen tulevaan hallintoon Syyriassa päädytään. Sillä maltilliset ainekset on jo kauna sitten pelattu ulos ja jäljellä on vain yksipuolisia ja jyrkkiä aineksia.

Tilanne taitaa siten säilyä pitkää epäselvänä ja kansalle kauheana. Voimattomuutta on, kun ei edes täällä kaukana ja sivussa olevana näytä keksivän mitään viisasta eikä ainakaan itsestään selvää.
SPR:n avustusjohtaja vetosikin ihmisiin, että humanitaarista apua tarvitaan ja sitä me kaikki voimme antaa, kun muutakaan emme voi.

Ps. Yllätykseksi presidentti Barak Obama on ilmoittanut, että pyytä kongressilta tukea hyökkäykselle, jota hä pitää tarpeellisena, koska hän uskoo Assadin joukkojen syyllistyneen kemiallisten aseiden käyttöön. Kongressi aloittaa istuntokautensa vasta 9.9. 2013 joten pikaista iskua ei ole odotettavissa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!