Syyllisyys / velka

Sakasantalousonoikeassa20171219.JPG

Euron kriisin aikana Mario Monti, entinen italialainen pääministeri, halusi huomauttaa, että osa ongelmasta oli, että "saksalaisille talous on yhä osa moraalifilosofiaa". Vaikutelmaksi jäi, että Saksan ajatuksena oli saada syylliset syytteeseen eikä korjata ongelmaa - ja hyvä muistuttaa, että saksan kielessä syyllisyys ja velat ovat sama termi: Gideon Rachman FT


Schuld und Schulden = syyllisyys ja velka eli, että velka on aina monikkomuodossa, jos jotain Saksan kielen kiemuroista muistan.

Rachman muistuttaa, että Saksassa on pärjätty paremmin populistisia liikeitä vastaa, kuin Ranskassa, jossa niiden kannatus on yli 40 prosenttia

  Saksassa populistinen oikeisto- ja vasemmanpuoleiset muunnokset ovat edelleen alle 25 prosenttia huolimatta pakolaiskriisin radikalisoitumisesta. Osittain tämä johtuu Saksan talouden menestyksestä. Mutta myös siksi, että liittokansleri Angela Merkel tajusi, että hänen oli otettava huomioon eurokriisin käsittelyssä tavallisten äänestäjien käsitys oikeasta ja väärästä. Monet taloustieteilijät Yhdysvalloissa ja Etelä-Euroopassa väittivät, että kriisi olisi pitänyt ratkaista vain Kreikan velan muodollisella alaskirjauksella. He myös totesivat, että saksalaiset pankkiirit olivat enemmän syyllisiä kriisiin kuin kreikkalaiset eläkeläiset. Merkel tiesi kuitenkin, että Saksan sisällä väite, jonka mukaan ahkeria saksalaisia ​​ei pitäisi pyytää luopumaan tuhlailevien kreikkalaisten raskaista veloista. Ainoa keino ratkaista eurokriisi oli hyväkysä idea kovista toimista, jotka palkittaisiin.

Rachman päättää juttunsa toivekkaasti oikeudenmukaisuuden vaatimukseen talouden kasvun rinnalle.

Länsimaiden poliitikkojen koko sukupolvi on kasvanut Clintonin iskulauseella: "Se on taloutta, tyhmä", soi päänsä. Mutta nykypäivän politiikassa "talous" ei ole vain kasvua. Kyse on myös oikeudenmukaisuudesta.

Its economy, stupied on ilmaisu, jota Clintonin kampanjassa käytettiin Bush vanhempaa vastaan. Samaan aikaan sanottiin, että ei tätä huonoa kasvua samaa enää ja että on myös terveydestä.

Oikeudenmukaisuuden vaatimus on noussut viime aikoina  esille, kun maailman talouden hedelmien jako on kohdellut kaltoin rikkaiden maiden duunareita. Mutta saksalainen oikeudenmukaisuus on ollut kansallinen käsite, jolla on moraalifilosofinen tausta. Velalliset ovat syyllisiä eivät velanantajat. Oikeudenmukaisuus ei ole syvällistä. Se on itsekästä yksinkertaistamista.
Suomessa on innolla oltu samoilla kurjistajien itsekkäillä linjoilla ja tulokset ovat olleet kurjat.Vasta ensivuonna noustaan taloudessa kymmenen vuoden takaiselle tasolle.
Ja siitä pitäisi Sipilän hallitusta kiittää, kun itse tehdystä kuopasta noustaan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!