Super perjantai toi toivoa ja pelkoa

SDP:n punaisena lankana päättyneissä neuvotteluissa on ollut oikeudenmukaisuus. Mukana asialistalla oli useita vaikeita ja vakavaksi vetäviä asioita. Pakettiin kuuluu myös monia meille demareille tärkeitä uudistuksia. Halusimme nostaa oppivelvollisuusikää, luoda mahdollisuuksia työntekoon, uudistaa sosiaaliturvaa ja kitkeä harmaata taloutta. Kaikki nämä uudistukset ovat mukana.

Halusimme myös antaa kuntapäättäjille vapaammat kädet päättää, miten kunnissa jatkossa tuotetaan palveluita. Valtiovallan taholta on liian pitkään kasattu aina vain uusia velvoitteita kuntien harteille. Rakennemuutoksilla tähdätään siihen, että kunnissa voidaan vapaammin päättää, miten palvelut järjestetään. Se on järkevää, sillä parhaiten alueiden toimintaedellytykset tiedetään kuntien ja kaupunkien valtuustoissa, ei Arkadianmäellä.Tänään sorvista saatu paketti on vaativa kokonaisuus. Sen kokoaminen ei ollut hallitukselle helppo harjoitus. Samalla se on kuitenkin uskottava kokonaisuus. Mukana on sellaisia ratkaisuja, jotka luovat uskoa tulevaisuuteen. Näissä toimissa on suuntaviivat sellaiselle polulle, joka ei kasva umpeen muuttuvassa maailmassa ja joka kantaa myös tulevien sukupolvien askeleet. E-Aimo

  • Jyrki Katainen  korosti, että kyse ei ole varsinaisesti leikkauksista, vaan rakenteellisista muutoksista. Katainen huomautti, että jos nykyiset päätökset eivät riitä, niitä tullaan tekemään lisää. Yle 29.11.2013

Aika moni arvioi, että tämä superperjantai oli näytös luokituslaitoksille. Pääministerin puhe kuulosti juuri siltä ja vain siltä. Jos se toimii, on hallitus ansaitseva suurta arvostusta julkisuuden hallinnasta. Hollanti on juuri menettänyt S&P:n AAA luokituksen ja perusteluna oli heikot kasvunäkymät.

En epäile hallituksen vilpittömyyttä, sen sijaan epäilen vahvasti asiantuntemusta yksityiskohdissa; esimerkiksi vanhusten kotihoidon ja laitoshoidon kustannusten arvioinnissa.  Korkealle arvostamani alaa perusteellisesti tuntevat käytännön tekijät eivät tarjottuun tarinaan usko. Samanlaisia kommentteja on tullut julkisestikin. Kustannukset varmaankin pienenevät laitoshoidossa, kun sitä vähennetään, mutta miten käykään avohoitopalveluiden, siinä taas kerran on piru, joka vaanii yksityiskohdissa.
Hammashoidon tarkastusten vähentämine ei suinkaan pienennä kustannuksia kokonaisuudessaan, se voi ehkä jakaa sitä uudelleen ja luoda painetta yksityisten palveluiden käyttöön. Missään tapauksessa se ei ole terveydenhoidon tavoitteiden mukaista. Toinen piru.

Moni muita pikkunäpistyksiä sieltä löytyy ja onhan niissä varmaan ainestakin. Vasta asioiden täytäntöönpano tulee kertomaan mitä hyvää tästä harjoituksesta syntyi.

  • Kun­ta­päät­tä­jil­lä on nis­kas­saan hal­li­tuk­sen kak­si­haa­rai­nen ruos­ka: toi­ses­sa haa­ras­sa vä­hen­ne­tään kun­tien val­tio­no­suuk­sia, toi­ses­sa kun­nil­le tu­lee ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mis­vel­voi­te. HS pääkirjoitus.

Eläke, sote- ja kuntarakenneasioista ei edes valtionoustuusuudistuksen sisällöstä tullut tässä yhteydessä selvää. Valmistelua jatketaan ja yhdeksän miljardin kestävyysvajeen hoitamiseen näistä avoinna olevaista asioista pitäisi löytyä valtaosa.  Aika hankala tilanne on ja kun sitten lukee valmistelupapereita, joissa esitettiin, että varallisuuskin otettaisiin maksuja määritettäessä huomioon, mutta sellaisia ei esityksessä näkynyt, sen sijaan päivähoitomaksua korotetaan yläpäässä ja sehän tietää keskituloisille lisä menoja.
Kotihoidontuki ja subjektiivisen päivähoidon kavennus ovat vielä valmistelussa.
Kaiken kaikkiaan paljon on avoimia kysymyksiä eikä paperista paljoakaan löytynyt sellaisia tekijöitä, jotka LISÄISIVÄT KYSYNTÄÄ JA PARANTAISIVAT KASVUA VIENNISSÄ TAI KOTONA.

Paineet ovat kovat päättäjillä, ja on kaiketi vain kaikkien hallituspuolueiden onneton kannatuskehitys on voimakkain yhdessä pitävä side. Kiistämättä se on tärkeä asia, ehkä ratkaisevaa ajateltaessa tätä tilannetta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!