Suomen johtajan haastattelu

SuomenjohtajaNiinistC3B620180604.JPG

Financial Timesin  presidentti Sauli Niinistön haastattelu julkaistiin lehdessä 4.6.2018, eli marsalkka Mannerheimin 151.syntymäpäivänä, joka on myös puolustusvoimien lippupäivä.

Otsikossa Sauli Niinistöä kutsutaan Suomen johtajaksi,

joka taitaa tällä hetkellä osua kohdalleen. Juha Sipilä on menettänyt tai antanut aseman presidentille. Voisi olla Suomelle hyväksi, että ainakin tässä tapauksessa Suomea edustaisi EU:ssa presidentti (mr kommentti).

Haastattelija luokittelee Niinistön uskolliseksi pro EU henkilöksi, joka on huolestunut EU asemasta näin voimamiespolitiikan aikoina. Vahvojen johtajien pöytiin ei pienille helposti löydy tuolin paikkaa.

Hän muistuttaa, että EU:ta uhkakuvista, jotka ilmenevät käytettävästä sanastosta, johon kuuluu sota, ohjukset ja ydinaseet. Tämä edellyttää uusia linjauksia:
Hänen mielestään EU tarvitsee vahvemman yhteisen turvallisuussopimuksen, suuremman solidaarisuuden Naton kanssa ja yhteisen pakolaispolitiikan, jolla kuuluu tiukempi rajatarkastus ja selkeämpi turvapaikkahakemusmenettely”.

Suomen aseman osalta Niinistö ei peittele tosiasiaa, että Venäjä on Suomen huolien kärjessä.
Putinista puhuttaessa, hän käyttää kasakka sanalaskua

”Kasakka ottaa sen joka löysässä on. ..Pitää olla kunnioittava mutta tiukka”.

Ja pehmennykseksi hän muistuttaa, että Putin on uskollinen vanhoja ystäviään kohtaan ja viittaa turkulaisten kaupunkijohtaja-aikojen ystävien nykyisiin yhteyksiin.

”Hän ei unohda ystäviään, jos häntä on kohdeltu kunnioituksella."

Ja sitten se pakollinen:

Kysyttäessä, aikooko Suomi harkita Natoon liittymistä turvallisuutensa vahvistamiseksi – kuten muutamat ryhmät Suomessa ja lähinnä naapurimaassa Ruotsissa kannattavat - Niinistö ehdottaa, että Nato-jäsenyys on kortti, joka pidetään sen sijaan, että pistettäisiin peliin: "Se on turva-ase itsessään. Suomalaiset eivät tue sitä ja olen suomalainen. "

Ps. Merkelin kanssa samoilla linjoilla:

– Tarvitsemme yhteisen turvapaikkajärjestelmän ja yhteiset mittapuut, joiden perusteella päätetään, kuka saa turvapaikan ja kuka ei. Sitä tapahtuu jo, että samasta maasta lähtöisin olevilla henkilöillä on Saksassa ja Ranskassa erilaiset mahdollisuudet saada turvapaikka, Merkel sanoo.

Hän visioi, että tulevaisuudessa EU:n yhteinen virasto käsittelisi kaikki turvapaikkahakemukset unionin ulkorajoilla.

Merkelin mukaan on tarpeen kehittää rajavalvontavirasto Frontexista Euroopan yhteinen rajapoliisi, jolla olisi oikeus toimia itsenäisesti EU:n ulkorajoilla. Nykyisin Frontex voi tulla kansallisten viranomaisten avuksi vain pyynnöstä.
TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!