Suomen demokratia on onnettomien sattumien onnellinen seuraus

Liippunouseedemokratialle20181204.JPG

Hesarissa tänään (kuvakaappaus ohessa) kokoomusministerit kuvassa olevassa tekstissä haluavat profiloitua oikealla asialla siis demokratialla, kun esittivät joulukuun 4. päivää liputuspäiväksi siksi.
100 vuotta sitten järjestetiin ensimmäiset kansainvaltaiset kunnallisvaalit.
Monet mm:ssa Paavo Lipponen on jälkeenpäin arvioineet, että jos meillä olisi ollut kunnallien demokratia, olisimme ehkä välttyneet kansalaissodalta.

Mutta ei kokoomuslaisten lippukaan tahraton ole ollut ja ministerien lausumat ovat omaa kilpeä kirkastavia:

Ensinnäkin kaikki aktiivit sosialistit eivät olleet kapinassa mukana ja toiseksi Sosialidemokraattien puolue ei ollut aktiivinen kapina-osapuoli, vaan enemmän mukaan pakotettu maailman myllerryksen tarkoitan Venäjän vallankumouksen johdosta.
Mutta ennen muuta Suomen työläiset eivät olleet osapuolena, joten sosialidemokraattien kunnallisvaalimenestys ei ollut sodan hävinneen osapuolen menestys, vaan se oli demokraattisen työväenliikkeen uusi alku.

Kokoomuksen demokraattisuus oli puolestaan tuolloin Saksan keisarin kukistumisen seurauksena tullutta ulkopuolisen ohjauksen tulosta.

Suomen sisällissodan jälkitapahtumat olivat saaneet ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioiden paheksunnan. Joten vaalien tuloksen hylkääminen olisi ollut Suomen asemalla kohtalokasta.

Hienoa, että me lopulta löysimme demokratian, vakka siihen päädyttiin yrityksen ja kohtalokkaiden erehdysten seurauksena, Siis kerrataa, miten ja miksi näin kävi:

Ensinnäkin maailman mullistuksien eli Venäjän vallankumouksien seurauksena saimme itsenäisyyden, mutta saman vallankumouksen seurauksena ajauduimme onnettomaan punakapinaan. Toiseksi Saksan suosiollisella avustuksella sisällissota päättyi valkoisten nopeampaan voittoon, mutta samalla Saksalle alistettuun asemaan. Saksan vallankumous kaatoi Suomen keisarihankkeen ja näin Suomi sai  todellisen itsenäisyyden ja demokraattisen valtiomuodon.

Suomalaisen vasemmiston ja oikeiston valtavirrat omaksuivat kovien kokemusten kautta demokratian, josta tuli itsenäisyyteemme tukipilari. Sitä sopii juhlia toisiamme kunnioittaen.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!