Sössitään

AnttiRinteenvappulupausYle20180502.JPG

Unto Hämäläinen kirjotti vappuna, että asetelmat tulevia vaaleja ajatellen ovat niin hyvät, ettei demari voi niitä mitenkään sössiä.

Kysyin kirjoitust esitellessäni tämän palstan jutussa .Vai ei voi sössiä.

Ja nyt sanon, että sössiminen alkoi saman päivä, siis vappuna.  Tarkoitan tietenkin Antti Rinteen 100 euron nokitusta.

Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi kirjoitti 2.5.2018 aiheesta:

Antti Rinteen vappupuhe oli taktisesti ymmärrettävä, mutta täysin epärealistinen.
Moni hämmästeli SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappupuheita. Hän lupasi 100 euroa nettona lisää alle 1 400 euron eläkkeisiin, toki useamman vuoden ohjelmalla.

Tällaiset jutut kuulostavat niin hyviltä, että niitä on kenenkään vaikea ottaa tosissaan. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi Lännen Medialle, että varovainen arvio lupauksen kustannuksesta olisi 300–500 miljoonaa euroa.
Rinteen lupaama korotus koskisi satojatuhansia. Alle 1 400 euron eläkettä saa noin 710 000 suomalaista.
Miksi Rinne antaa näin herkullisia lupauksia, joiden toteuttaminen on epärealistista?
Syy on varsin raadollinen: satojentuhansien eläkeläisten joukko toisi puolueelle vahvan kannatuspohjan. Kun katsoo demareiden kannattajaprofiilia, eläkeläiset korostuvat joukossa. Lupaus uppoaa valmiiksi SDP:lle suopeaan maaperään.

Hallitusherrat ilkkuvat ja muut puolueet hykertelevät. Se harmittaa, mutta sitä sattuu.
En puhu epärealistisuudesta enkä siitä, keneltä rahat otetaan tai onko meillä varaa tähän. Puhun siitä, että lupaaminen on tyhmää.

Muistan puoluesihteeri Erkki Liikasen puheet lapsilisien kolminkertaistamisesta ennen vuoden 1987 vaaleja.
Vaalit eivät menneet  nappiin, Manualisella ohjauksella selviydyttiin hallitukseen, jonka valtionvarainministeri Erkki Liikanen joutui jatkuvasti selittämään lupaustaan vielä kymmenen päivää ennen ministerin hommien loppua asia oli esille Hämäläinen Unton toimesta HS 18.2.1990 

Valtiovarainministeri Erkki Liikanen (sd) arvioi, että vielä tällä vaalikaudella pystytään kolminkertaistamaan lapsilisät, jos viimeisetkin lapsiperheiden verovähennykset muutetaan lapsilisien korotuksiksi.

"Rahat lapsilisien kolminkertaistamiseen ovat koossa. Nyt on vain poliittisesta tahdosta kiinni, rohjetaanko jäljellä olevat verovähennykset muuttaa lapsilisiksi. Silloin lapsilisien kokonaissumma olisi kolme kertaa suurempi kuin vaalikauden alussa", Liikanen sanoo.

Valtiovarainministeriössä on laskettu, että ensi vuonna lapsiperheitä tuetaan lapsilisillä ja lapsiperheiden verovähennyksillä runsaalla yhdeksällä miljardilla markalla, jos lapsilisiä nostetaan 22 prosenttia, kuten hallitus on luvannut. Vaalikauden alussa lapsilisiä maksettiin vajaat kolme miljardia markkaa vuodessa.

Hallitus ei todennäköisesti tule puuttumaan lapsiperheiden verovähennyksiin.

Seuraavat vaalit menivät heikosti. Syyllisiä on turha etsiä eikä tietenkään yhdellä Liikasen laukaisulla ole käänteen tekevä merkitystä.

Mutta pointti on siinä, että huutokauppatarjoukset eivät kohenna uskottavuutta eikä herätä luottamusta.
Siitä oli silloin ja siitä erityisesti nyt kysymys, sillä meidän on pärjättävä asialla, koska  puheenjohtajamme Antti Rinteen persoona ei ole pääministeripelin kovin kortti.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!