SPD:n linja: Johto neuvottelee jäsenet päättävät

Saksan sosialidemokraatit hyväksyivät  Angela Merkelin neuvottelukutsun 200-päisessä kokouksessa oli vain viisi vastaan. Päätöstä helpotti se, että lopullinen ratkaisuvalta alistetaan sosialidemokraattien jäsenistön kansanäänestykseen.

Suurella koalitiolla on Saksassa 58 prosentin kannatus mielipidemittauksissa, sosialidemokraattien kannattajien keskuudessa se on vielä korkeampi, 64 prosenttia.

Ongelma on kuitenkin lähes 470.000-päisen jäsenistön keskuudessa. Siellä on huonoja muistoja edellisestä yhteistyöstä Angela Merkelin kanssa; seurauksenahan oli edellisten vaalien kaikkien aikojen surkein tulos, joka tosin tulos Suomessa olisi ollut voitto.

Kenttäväki joutuu miettimään myös asiaa siltäkin kannalta, että hylkääminen voi merkitä uusia vaaleja. Niissä ”Muti” Merkel voisi korjata saavuttaa yksinkertaisen enemmistön ja vaihtoehtopuolue AfD voisi nousta liittopäiville ja siitä taas kovin ilmeisesti voisi olla seurauksena ainakin EU-politiikan koventuminen, ellei sitten sitäkin pahempaa.
Tätä eivät sosialidemokraatit toivo siellä eikä varsinkaan täällä.

Pelissä on tietenkin myös puolueen puheenjohtaja Sigmar Gabrielin lähimpineen. Kansleriehdokas Peer Steinbrück on jo ilmoittanut jättäytyvänsä johtotehtävistä ja Gabrielin haastajaksi arveltu osavaltiopääministeri Hannelore Kraft kuuluu hänkin neuvottelijoihin, joten ehkä henkilösuhteet eivät sittenkään ratkaise asiaa.Toivotaan niin.

Politiikan pelin taiturina tunnettu Merkelillä on ratkaisun avaimet valita joko henkilökohtainen superasema tai Saksan ja Euroopan vakaa kehitys. Nimittäin hän voi ehdoin tahdoin vaatia SPD:ltä mahdottomia eli sellaista, jonka hän tietää olevan SPD:n kenttäväelle mahdotonta hyväksyä.
Hänellähän on vihreät toisena vaihtoehtona. Vihreiden nykyinen vasemmalla kallellaan oleva johto on ilmoittanut luopuvansa paikoistaan, niin paikoille voi tulla konservatiiveille sopivampia henkilöitä. Mustavihreä koalitio voisi tulla kysymykseen. Ja jos sekään ei onnistu tai sen ei anneta onnistua , niin sitten Angela Merkel menisi uusiin vaaleihin ilmoittamalla, että kyllä minä, mutta ei muut.
Vaalivoitto voisi olla melko varma. Henkilökohtainen kunnia vastaan kasakunnan etu ovat vastakkain.

Saksassa on nähty sekin, että valta ja valtakunta ovat mennet sekaisin. Vaikka mitkään merkit eivät tähän viittaa, niin mieleeni tulee: Ein Volk, Ein Reich , ein Führer

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!