Sote-uudistuksen linja ilahdutta

  • Sote-uudisuksen keskeisistä lakipykälistä on tänään saavutettu sopu työryhmässä, jossa edustettuina olivat kaikki eduskuntapuolueet. Työryhmän puheenjohtajana toimi peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd).
  • 1.1.2017 alkane sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä vastaavat viisi sote-aluetta. Kunnat osallistuvat sote-alueen hallintoon. Sote-alue päättää kokonaisuutena, miten palveluiden järjestämisen työnjako toteutetaan alueen kuntien ja kuntayhtymien välillä.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain luonnos lähetetään lausunnoille elokuun puolivälissä. Asiaa koskeva hallituksen esitys saadaan eduskuntaan syksyn aikana.
  • SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää sopua uudistuksesta välttämättömänä kansalaisten tasa-arvoisten palveluiden kannalta.
  • - Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ja neuvottelijat ovat vieneet sinnikkäästi työn loppuun ja saavuttaneet hyvän ratkaisun. Nyt saatiin tehtyä kansalaisten kannalta välttämätön uudistus.
  • - Tätä ratkaisua pitää täydentää päättämällä seuraavaksi rahoituksesta. Uskon että saavutettu yhteistyön henki antaa hyvän pohjan myös jatkotyölle, Rinne sanoo.
  • Rinteen mukaan uudistus liikkui selkeästi kohti tavoitettaan.
  • - Suomen väestö ikääntyy ja hoitoteknologia sekä -muodot ovat kehittyneet. Lisäksi talouden kestävyysvaje haastaa sosiaali- ja terveyspalvelut. Tässä muuttuvassa maailmassa terveyseroja on saatava kavennettua. Tämä on ollut uudistuksen lähtökohta.
  • - Edellä mainittu edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon laadun ja saatavuuden turvaamista tasa-arvoisesti koko maassa. Nyt saavutetussa sovussa on hyvät eväät tämän tavoitteen toteutumiselle. Tässä mielessä sovun suurimpia voittajia ovat kansalaiset, Rinne toteaa. SDP:n tiedote.

Sote-laki on tulossa kuntien lausunnolle. Palataan siihen sitten tarkemmin.
Jo nyt voimme kuitenkin tuntea ainakin pientä helpotusta siitä, että pahimmat pelot laajasta yksityistämiseen johtavasta kilpailutuksesta saatiin pidettyä aisoissa. Se tarkoittaa, että suurin piirtein toimialan nykymeno jatkuu. Se sinänsä on merkinnyt yksityisen puolen kasvua. Erityisesti työterveyden muuntuminen ja yksitysifirmojen innokas tarjonta on vienyt jo nyt monilla paikkakunnilla privasitointia eteenpäin.

Niiden ulkomaiset rahoittajat ovat tietenkin tulleet hyötyäkseen eivätkä ne jää tumput suorina odottamaan, vaan nyt jatkuu jopa kiihtyvällä tahdilla lobbaaminen.
Yksityiset palveluntuottajat ovat jo ryhtyneet rähinöimään lääkäriliiton tuella. Yksityinen puoli puhuu kauniisti kasalaisten vallinnanvapaudesta. Susanna Huovinen näkee asian, että edelleen käytetään yksityisiä. Mutta sehän ei riitä – ei tietenkään.
Hallituksen sisällä tähän lopputulokseen ei varmaankaan olisi päästy. Keskusta ja Perusuomalaisten mukana olo valmistelussa oli fiksu oivallus edelliseltä hallitukselta. Stubb–Rinne hallitus näyttäisi olevan nykyisten sote-ministerien aikana suorituskykyisempi.
Toivotaan, että tämä asenneilmasto vahvistuu huolimatta lähestyvistä vaaleista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!