Sote-painajainen

Mies kun tulee tiettyyn ikään ei hänen luulisi menettävän yöunia ihan pikkujutun takia. Kun sitten ajatus ei vaan irrottaudu mietinnöistä ja ehdotuksista joutuu hyväksymään sen, että joko on menettänyt todellisuuden tajunsa tai sitten jotakin poikkeuksellisen  suurta ja tyhmää ollaan tekemässä.

Toistaiseksi , vaikken omalta kohdaltani olekaan paras arvioitsija, pelkään pahoin, että jälkimmäinen eli suuresta tyhmyydestä on kysymys.

Perustelen näkemystäni pääkohdilla seuraavasti.

1.  Miksi toimivat järjestelmät pitää muuttaa

2.  Suurten yksiköiden vastuunkanto yksittäisestä ihmisestä ei ole hyvä

3.  Epävarmuus on vallitse olotila pitkään

4.  Sosiaalipalvelujen liitäminen kuntatasoa ylemmälle tasolla aina Ervoihin asti ei tule toimimaan.

5.  Rahoitus on tosiasiassa täysin auki oleva kysymys.

6.  Hallinnosta tulee hirveä hässäkkä ja vastuu häviä ja virkavaltaistuu.

Kun politiikassa asiat eivät ole siltä näyttävät, niin kerron, mihin arvelen tämän ”uudistuksen”  tähtäävän :

Lainaan tässä Petteri Orpon porukan paperia ja kirjoitan kursiivilla kuhunkin kohtaan oman tulkintani:

A)Julkisilla palveluilla on merkitys tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden takaajana.

Tämä tarkoittaa kurjuuden jakamista ja palvelujen näivettämistä samalla huonmolla tasolle kuin pahimmillaan on

B) Uudistuksen tavoitteena on, että kunnat tai sote-alueet pystyisivät laajasti japääosin itse vastaamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta sekä tuloksekkaasta kehittämistyöstä.

Tämä tarkoittaa, että sosialidemokraattien mukavansaamiseksi on kirjoitettu tuo tärkeä laajasti ja pääosin itse , joka on yhtä tyhjän kanssa, kun luet seuraavan virkkeen, niin ymmärrät.

C)Tavoitteena on lisäksi vahvistaa kuntien kykyä hyödyntää markkinoita palvelujen tuotantotapojen monipuolistuessa ja vastata vaatimuksiin asukkaiden valinnanvapauden lisäämisestä.

Tämä  koko jutun keskeisin pointti on: Kun julkinen terveydenhoito kohdan A mukaisesti kurjistuu syntyy kysyntää, jota jo nyt on, lisää yksityiselle puolelle. Vakuutuspohjainen järjestelmä ja yksityiset terveyspalvelut valtaavat alaa samalla pistämällä julkisen terveyden huollon resurssipulaan. Ne joilla on varaa ratkaisevat kysymyksen jaloillaan ja julkisen puolen kurjistuminen syvenee. Julkiselle taloudelle tästä luullaan olevan hyötyä, kun terveiskeskusten menot pienenevät. Tosin todennäköisesti niiden säästöjen hyöty  kaikkoaa kela-korvauksien kasvun ja verotukseen olevien vähennyksien johdosta. Tällä hetkellä varakkaat ja yritykset ovat jo asiansa hoitaneet amerikkalaiseen malliin tosin vielä hyväksi käyttäen julkisen puolen kaikkein kalliimpia palveluja todellisen hädän hetkillä.

Poliittisesti tämä on taivaan lahja Keskustalla ja Perussuomalaisille. Sekaannuksen jatkuessa seuraavien sosialidemokraattien katastrofivaalien jälkeen, voimistuu yllä kuvattu yksityistämiskehitys julkisen talouden jouduttua rahoitus- ja resurssikriisin. Tästä vastuun tulevat kantamaan yhteiskuntamme heikoimmat eli sairaat vanhukset. Ehkä sitten sosialidemokraattien uusi johto yrittää löytää vanhan vastuun tehokkaasta taloudesta ja sitä tukevasta julkisesta hallinnosta tämän ajattelemattomuuden ja arroganssin yhdistelmänä syntyneen kaaoksen jälkeen. 


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!