Sote ei naantalilaisen arkihuolia heitä 

Kun Naantalin kaupunginhallituksen  pöydällä eilen oli lausunto valinnavapauslainsäädännöstä, tuli Ylen uutinen:

SDP:n Haataiselta piikki Sauli Niinistölle: "Vetäytyykö hän seuraamaan sivusta, kun hyvinvointiyhteiskuntamme markkinaehtoistetaan?"

Naantali ei täysin eikä ehdoitta vetäytynyt.

Pohjaesitys oli kriittinen sävyltään jopa selkeän tiukka toteamalla, ettei ainakaan kustannussäästö kolme (3) miljardia toteudu. Pelkona on myös ettei palvelujen saatavuuden tasa-arvo myöskään parane.

19. kysymykseen:  Miten arvioisitte uudistuksen vaikuttavan oman organisaationne tai jäsenorganisaatioidenneasemaan, vastattiin:

Naantalin kaupungin maantieteellinen rakenne – erityisesti laajat saaristoalueet - ja väestörakenne edellyttävät lähipalveluja. Suuri osa palveluista on sellaisia, joiden tuottamiseen maakunnan liikelaitos edelleen on lähes ainoa vaihtoehto.

Turun seudun tiheimmin asuttuihin osiin syntyy todennäköisesti runsaasti yksityisiä mm.asiakassetelillä tuotettavia palveluja, joten palvelurakenne tältä osin monipuolistuu.

Palveluiden hajaantuminen usealle eri toimijalle on haasteellista mm. seuraavista näkökulmista:asiakkaiden todellisiin palvelutarpeisiin vastaaminen, integraatiota edistävä yhteistyö, useidentuottajien välinen toimiva tiedonkulku ja kustannustehokas toiminta.

Turussa sotelausunnosta äänestettiin
Kokoomus jäi yksin puolustamaan markkinaehtoisen valinnan vapauden autuutta. Naantalissa keskustalainen kaupunginjohtaja Jouni Mutanen  on virkasisartaan kokoomuslaista Minna Arvetta varovaisempi Sipilän hallituksen esitysten puolustamisessa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rymättylässä asuva Kokoomuksen Markku Tuuna välttää avoimia konflikteja ja niinpä Naantali on ollut epäileväinen tasavallan hallituksen muutoksiin, jotka heikentävät todennäköisesti ainakin saariston hyvin toimivia kunnallisia palveluja.

Sosialidemokraatteina todellinen valinnanvapaus
edellyttäisi kunnallista palvelutuotantoa. Palvelujen heikentymisriskin ohella  pelkäämme niin henkilökunnan  kuin kuntien kiinteistöjen kohtaloa.
Emme  ymmärrä näitä loikkia eli olisimme halunneet edetä vaiheittaisten muutosten tietä parempaan - välttäen palveluja käyttävien ihmistien mieliä kaivertavaa perusteltua epävarmuutta.

Ihan tahtomatta sote-tohinan keskellä päässä alkoi soida Arkihuolesi kaikki heitä joululaulun sanoma uusin sanoin:

Me käymme soten tekohon
taas uusin paperein.
Lain hengen uudeks väännämme
me opein, omin päin,
vaan muistammeko ihmisen,
ken kaipaisi pää huomion?
TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!