Sote, aloittamista vaille valmis

Sotesta ja itsehallintoalueista on päästy sopuun
Valtioneuvoston viestintäosasto 7.11.2015 1.20 .Tiedote 589/201:

Hallitus on päässyt sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen periaatteista ja alueiden määrästä. Itsehallintoalueita perustetaan 18. Sosiaali- ja terveyspalveluja järjestetään 15 alueen puitteissa. Osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Yksityiskohtia vielä tarkistetaan teknisesti ja linjaus julkistetaan maanantaina 9.11. klo 13 valtioneuvoston tiedotustilassa.

Tiina Merikanto, Ylen sote-toimittaja:

Itsehallintoalueet ja valtion ohjaus on erikoinen yhdistelmä. Vahva valtion ohjaus hoitaisi kustannuksissa ja yhdenvertaisissa palveluissa. Piru piilee yksityiskohdissa. Ei näytä suoraviivaiselta ja kokonaisuus näyttää sekavalta. Perustuslailliset ongelmat piilevät vielä tässäkin systeemissä.
Rahoitus ja kuntien tehtävät ovat auki. Hallituskriisi oli jo näin hankala alueista päätettäessä. Mitä sitten onkaan  huhtikuussa, kun ruvetaan rahasta puhumaan. Sotea ei ole saatu maaliin. Tuska ja hiki on otsalla vielä monta kertaa.

Tällä palstalla eilen:

Politiikka on tahdon asia olevinaan, mutta todellisuudessa draamaa; ajoitus on tärkeää ja se miltä näyttää.

Totuus on politiikassa suhteellista, sanoi Hannu Lehtilä aamutelkkarissa. Hän yhdessä Unto Hämäläisen kanssa analysoi pitkän kokemuksen ja politiikkojen tuntemuksen perusteella tapahtuneita.

Rakkauden sotkeminen pragmaattiseen politiikkaan ei oikein sovi. Kuherruskuukausi on julkisuusilmiö, ei muuta.
15-18 on vaikea kohta. Miten se ratkaistaan, siitä tulee vielä kova vääntö, muistutti Unto Hämäläinen ja lisäsi, että pitää muista, että on suuresta asiakokonaisuudesta jonka vaikutuksista tiedetään vasta kymmenen vuoden päästä.
Hämäläinen herrasmiesmäisesti arvosteli Sipilän uhkailupolitiikka täysin poikkeuksellisena. Olli Rehnin korvat heiluivat, kun yritti selittää, ettei mistään uhkailusta ollut kysymys.

Lehtilän Hannu muisti Paavo Lipposen sanoneen, että lopetetaan seminaarinpito ja ruvetaan tekemään päätöksiä. Asiantuntijat eivät osaa lopettaa.
Perussuomalaiset oli keskustan varjopuolue, lymyili toisten selän takana, eikä pyrkinyt  kiehunnan keskipisteeseen. Heille sopii puolueen alueellinen kannatus huomioon ottaen keskustalainen malli.
Kokoomuksessa tillitetään tänään ja Stubbin tehtävä on rauhoittaa.
Ensi viikolla on ensi viikon murheet, sellaista politiikka on.

Antti Rinne muistutti, että nyt riskinä on palvelujen vääristyminen varallisuuden perusteella.
Hallituksen riidasta Rinne totesi, että hankalalta tilanne näytti ja kieli syvemmistä erimieleisyydestä

Yöllä paineen alla harvoin tehdään hyviä päätöksiä, mutta päätöksiä kuitenkin syntyy pakon edessä ja vielä huonompien vaihtoehtojen pelossa. Timo Soini pelkää kuollakseen mahdollisia uusia vaaleja ja RKP:n kanssa hallituksessa oleminen olisi sekin vaikeaa. Vielä uusi päivä kaiken muuttaa voi, on Soinin toive ja siksi hän haluaa pitää hallituksen koossa.
Pääministerille on hallituksen kaatuminen on katastrofi, varsinkin kun Suomessa on totuttu vaalikauden hallituksiiin.

Kokoomuksella on vähiten hävittävää ja siksi se pistikin tiukoille ja veikkaukseni on vaikka en tarkasti tiedä, että nyt Kokoomus sai selvän mahdollisuuden raha seuraa potilasta suuntaan. Yksityissektori on varmaan maakuntahallinnon lisäksi varsinainen voittaja. Potilaat ja kansalaiset ovat sitten sivuseikka.Mutu sanoo, että tältä  minusta tuntuu.

Miten Naantalin käy. Kukaan ei tiedä. Nyt pitäis panostaa siihen, että saisimme olla vähintäänkin kunnallisena tuottajana niin terveys- kuin sosiaalitoiminnoissa. Se olisi myös – niin uskon - yleisemmältäkin kannalta viisasta.
Sitä pelkään, että rahaa tulee palamaan enemmän kuin sitä tullaan säästämään. Talouden uskottavuuden kannalta ei tästä apua tullut.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!