Sosialismi auringonpaisteessa USA:ssa

SosialisminpC3A4ivC3A4Ameriikassa20150531.JPG

Ovatko maailman kirjat sekaisin?
Siitä ei taida vielä olla kysymys, mutta muutoksen henkeä on ilmoilla rapakon takana samaan aikaan vanhalla mantereella sosialistit ovat varjon vankeja.

Vermontin senaattori Bernie Sanders (s. 1941) on ilmoittautunut demokraattien presidenttikisaan. Pitkään sitoutumaton ja vasta viime aikoina Demokraattiseen puolueeseen liittynyt senaattori kutsuu itseään demokraattiseksi sosialistiksi, jonka ihanteen tulevat Pohjois-Euroopasta.
Edward Luce FT:ssä kirjoittaa, että Sandersia aikaisempia sosialistiehdokkaita pitää hake vuosisadan takaa, jolloin ay-johtaja Eugene Debsin kandideerasi  virkaan saaden enimmillään vuonna 1912 kuusi (6) prosenttia äänistä. (K.H. Wiik ehdotti hänelle Nobelin rauhan palkintoa 1920 luvun alussa.)

Sosialismi ei ole menestynyt uudella mantereella ja syyksi usein mainitaan sääty-yhteiskuntavaiheen puute ja keskiluokkaisuus. Kolumnisti Edward Luce kuvaa Sandersin ”sosialismia”

Saderskaan ei ole kansallistamassa osia Yhdysvaltojen taloudesta. Hänen politiikkansa on amerikkalaisen standardiin verrattuna radikaalia. Mutta hänen politiikkansa on radikaali American standardit. Hän haluaa yhden maksajan (siis julkisen) terveydenhuoltojärjestelmän kanadalaisten ja englantilaisten tapaan. Hän poistaisi lukukausimaksut korkea-asteen koulutuksessa. Hän ajaisi suuren rahan pois politiikasta, hän uudistaisi tulonjakoa, lisäisi palkallisia lomia ja sosiaaliturvaetuuksia. Hän myös hajottaisi Wall Streetin ”liian suuri kaatumaan” ("too big to fail") pankit. "Olemmeko valmiit ottamaan poliittisen ja taloudellisen vallan miljardööri-luokalta" pyytää Sanders "tai annammeko yhteiskuntamme liukua oligarkian harvainvaltaan?"

Vuonna 2008 keskiluokkaan itsensä kuuluvien määrä oli USA:ssa 63 prosenttia nyt enää 51 ja vastaavasti työväenluokkaan kuuluvien määrä noussut 35 prosentista 48 prosenttiin. Yksi (1) prosenttia jenkeistä identifioi itsenä yläluokkaan.

Edward Luce ei ennusta  Sandersille menestystä eikä sitä, että  hänen agendansa juurikaan etenisi, sen sijaan hänen ehdokkuudella ilmiönä voi olla vaikutusta yksipuolisen polarisaation(Teekutsu-liike oikealla) siten, että polarisaatiosta tulee kaksinapaisempi; Demokraatit voivat radikalisoitua ja se voi olla uhka Hillary Clintonin presidenttitielle. "Seuraavista USA:n presidenttivaaleista tulee entisiä aikoja kovempi luokkataistelu", päättää juttunsa Edward Luce

Ps. Kuvasymboliikka nyrkkiin puristetun käden ja sosialismin yhteydestä on varmin tae - ja sitä todistaa artikkelista käytävä keskustelu FT:ssä - siis siitä, että sosialismin idea yhdistetää vallanottoon ja kovakouraisuuteen. Neuvostoliiton reaalisosialismin ja sen sukulaisten Kuuban ja Venezuelan esimerkit ja nykyinen Kiinan mahti pitävät sosialismi-termin haukkumasana riippumatta sen perimmäisestä tai uudistetusta sisällöstä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!