Sosiaali ja terveys on iso asia siksi, että se koskee jokaista.

Sote-uudistus lähestyy ratkaisuaan.
Hallituksen ratkaisu ei ole vielä tiedossa. Asiaa pohtivat aamulla poliittisen journalismin konkarit Unto Hämäläinen ja Pekka Ervasti.

Hämäläinen aluksia ja lopuksi muistutti, että kyse on suuresta kokonaisuudesta, ja että on aiheellinen pelko, ettei  nyt ehdotettu malli toimikaan. Loppupuolella Hämäläinen vielä lisäsi, että vaikeutena on se, ettei ole lisärahaan saatavissa, vaan samoja niukkoja resursseja on jaettava uudelleen.
Pekka Ervasti. entinen iltapäivälehtitoimittaja  ja nykyisin Ylen päällikkö näkee asian enemmän poliittisena pelinä, salaliittoteoriathan kuuluvat hänen toimenkuvaansa. Eikä hän aina ole ihan huono alalla ollutkaan, kuten Irak-gate-kirja kertoo.
Hallituspuolueet yrittävät maksimaalisesti hyödyntää tilanteen. Lihava riita nostaa niin Kokoomuksen kuin SDP:n profiilia ja Keskusta jää sivuun. Molempien vaihtoehto kirkastuu.  Siis poliittista teatteria – tavallaan. Vallitilanne on tietenkin taustalla ja sehän meille ongelmia aiheuttaa, muistutti Hämäläinen. Niitä vaaleja on aina. Presidentin vaaleissakin puhuttiin kuntarakenteista, vaikka ne asiat eivät presidentin valtapiiriin millään tavalla kulukaan. Isoja paketteja on näissä oloissa vaikea viedä läpi.

Sosiaali- ja terveysasiat kuuluvat kunnille ja on hyvä, että äänestäjät  tietäisivät, millä säännöillä pelataan.  

Mitä yksityistäminen tähän asiakokonaisuuteen kuuluu? se on demareiden politiikkaa, vastailivat toimittajat. Puoluepolitiikasta on kysymys. vastaus oli vähän sellainen, ettei näin saisi olla ja että vain yksityistämisen vastustamine on puoluepoetiikkaa. Siinä heijastui toimittajien oma arvomaailma.

Toinen  kysymys on asukaspohja. Kuinka monta asukasta toimiva peruskunta ja soite-alue tarvitsee. Asiantuntijoiden näkemys olisi 50.000. Taloudellinen realismi on vastaan poliittista idealismia. Tyylipisteitä ei tästä ole tiedossa ja pelätään, että asiasta jää jatkoa vaikuttavia kaunoja.
Pääministeri yrittää pysytellä sivussa, mutta ei taida onnistua, vaan kyllä nyt olis aika suoristaa rivit. Se on sateenkaaressa vaikeaa, kun ei ole yhteistä ideologista linjaa.
hallitus saa luottamuksen arvioitiin ja vaalit voivat kaiken muuttaa.

Asia koskee meitä ja kyse on poliittisesta valinnasta.

Me emme usko yksityistämisen tuovan parannusta tai säästöä, siksi emme halua kokeilla ihmisten terveydellä. Me myös tiedämme, että kyllä 20.000 toimii ja toimi hyvin, kun vaan asiat hoidetaan.
Sairaanhoitopiireistä miljoonapiireihin siirtymine on ihan viisasta ja vielä viisaampaa olisi, jos valtio ottaisi ne hoitoonsa. Se olisi tehokasta ja parantaisi asiantuntemusta ja ohjausta.
Kyllä demarilinja rauhallisesta ja asiallisesta etenemisestä on oikea, siis viisas. Suuria asioita ei hötkyilemällä hoideta.

Priorisointi tulee olemaan jatkossa suuri kysymys ja tätä asiaa avaa kirkotuksia palstalla Marika Polso. kannatta lukea tästä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!