Sisäänpäin ongelmien kanssa puheita peruen

AmeriikkaensinTrumpRachaman20161110.JPG

Gideon Rachman aloittaa tarinansa:

Katkera ja symbolin hetki oli, kun Donald Trump vahvistettiin vaalin voittajaksi aamulla 9. marraskuuta  pari päivää ennen Berliinin muurin kaatumisen 27. vuosipäivää. Se oli  Yhdysvaltojen johtoaseman triumfihetki — ja se johti vuosien  optimismiin sekä liberaalin ja demokraattisen ideoiden leviämiseen ympäri maailmaa. Tuo aika on lopullisesti päättynyt Trumpin voittoon.

Martin Wolf puolestaan lopettaa kolumninsa:


USA:n talouden vahvuudesta huolimatta siellä voisi mennä paremmin. Panostuksia tarvitsisivat rapautuva infrastruktuuri ja koulutuksen heikkoudet sekä hirveä verolainsäädäntö. Maahanmuuttajien tulon rajoittaminen ja tuonnin estäminen ovat itsetuhoisia toimia.. USA on rakennettava historiallinen vahvuuksien varaan; avoimempaan ja dynaamisempaan talouteen sekä infrastruktuuriin, tutkimukseen ja  koulukseen panostamiseen sekä verotuksen ja sääntelyn tasapainoon. Uusi hallinto tarvitsee oikean diagnoosin ja yhteistyötä kongressin kanssa. Siat voivat lentää.

Pörssit odottavat, että julkiset investoinnit ja USA:n valtio velka nousee veroleikkausten seurauksena. Se voisi olla eduksi materiaali- ja rakennusteollisuudelle. Jos markkinat ovat oikeassa, ne ilmoittavat, että julkisella velalla ei ole kattoa, sillä Trumpin talousohjelma nostaa USA:n velkaa yli $8.000 miljardia  yli 13o prosenttiin BKT:stä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö yllättää selkäsanaisuudellaan (näyttä uskovan Wolfin sikojen lentoon):

Niinistö kommentoi Trumpin voiton merkitystä kaksipäiväisen Brysselin-vierailunsa päätteeksi. Kyseessä on Suomen ulkopoliittisen johdon ensimmäinen konkreettinen toive eilen presidentiksi valitulle Trumpille.
– Minäpä nyt esitän sellaisen toivomuksen, että toivottavasti Trump jatkaa tätä viimeöistä tapaansa perua kaikki puheensa, Niinistö sanoi.
– Luulen, että siihen voi olla mahdollisuuksiakin, että hän niitä ainakin pehmentää, hän jatkoi.

Niinistö viittasi Trumpin eilisaamuna Suomen aikaa pitämään voittopuheeseen, jossa hän esiintyi huomattavasti sovinnollisemmin kuin ennen.
– Minusta oli aika mielenkiintoista, että Trump niin nopeasti käänsi päälaelleen ajatuksiaan. Hillary Clinton, joka piti panna vankilaan, nousikin kansakunnan kiitoksen kohteeksi yhdessä yössä, Niinistö sanoi. Yle 10.11.2016

Arkeen on vielä matkaa; elämme vielä fiktioiden maailamssa  - pelkään melko pitkään.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!