Sirpa Hagsberg: Palvelut ja kehitys

Taloussuunnitelma 2015 -2018, talousarvio 2015
SDP:n valtuustoryhmä, ryhmäpuheenvuoro

Tunne on tismalleen yhtä hämmentynyt kuin viime syksynä: minkälaista Naantalia rakennamme nykyisille ja tuleville sukupolville tässä erilaisten rakenneselvitysten melskeessä.

Vuosien 2015 -2018 taloussuunnitelma ja ensi vuoden talousarvio on kaikesta huolimatta laadittu kahden edellisvuoden tapaan määrätietoisesti, perusteellisesti ja tulevat epävarmuustekijät huomioiden. Vuoden 2014 tilinpäätösennusteen perusteella ollaan oikealla tiellä.

Iso muutos on ollut sataman yhtiöittäminen ja henkilöstön siirtyminen uuden satamayhtiön palvelukseen.  Meneillään on lisäksi palvelustrategiatyö, jonka painopisteet ovat olleet ateria-, ja siivouspalveluissa sekä kiinteistönhoidossa. Työ etenee ainakin jotenkin vielä tämän vuoden puolella. Sote-uudistuksen myötä koko sosiaali- ja terveysviraston henkilökunta tullee siirtymään jonkin kuntayhtymän palvelukseen jo taloussuunnitelmakaudella, jos valtionhallinnon nykyiset ohjeet ja tavoitetilat toteutuvat. Naantalin tulee kamppailla oman tuotannon puolesta vaikka sitten kuntaliiton alihankkijana, kuten olemme lausunnossa todenneet. Muutoin edessä voivat olla yt:t ja ties mitkä järjestelyt.  Ryhmämme kanta on ollut ja on edelleen se, että asioita tulee selvittää ja avata. Muutosten tulisi olla omia oivalluksia, omaa työtä kehittäviä eli sanalla sanoen itsehallintoa. Ulkoapäin henkilöstöön kohdistuvien muutosten tulee olla tarkasti perusteltuja ja pitkällä aikavälillä arvioituja.

Tarvitsemme uusia asukkaita. Keskustan uudistaminen ja rakentaminen etenee ja tuo lisää kaivattua uutta asumista ja liiketilaa. Naantali pystyy tarjoamaan edelleen varsin kilpailukykyiset palvelut nostamatta veroprosenttia. Vaikka talousarviossa osoitetaan nyt 25.000 e matkailun markkinointiin yhteistyössä yrittäjien kanssa, kaupunkia voisi markkinoida vielä nykyistä enemmän myös palvelevana kotikaupunkina. Työpaikan kahvipöydässä käyty keskustelu paljasti, että esim. Kaarina ja Lieto mielletään hyvin lapsiperheitä palvelevana, eikä esimerkiksi Naantalin kotihoidon kuntalisää edes tunnettu. Muumimaailma kyllä tiedettiin. Tässä siis myös haastetta. Onneksi syntyvyys on nyt hieman nousussa ja toivottavasti tarpeeksi, jotta nyt päätettävänä olevan yhden päiväkodin sulkemista voitaisiin harkita uudelleen.

Työpaikkojen tiedetään tuovan uusia asukkaita. Kaupunki panostaa palkkaamalla elinkeinoasiamiehen kehittämään kaupungin ja yrittäjien välistä vuoropuhelua vielä nykyistä enemmän. Työttömyys on kasvussa koko maassa, eikä Naantalikaan siltä ole välttynyt. Nyt työllistämiseen pitää todella panostaa kaikin mahdollisin keinoin. Pidämme tärkeänä, että nimenomaan työllistämiseen saatiin 50.000 euron lisämääräraha kaupunginhallituksen käsittelyssä. Haluamme rahat mieluummin työllistämiseen, kuin takaisin Kelalle, vaikka työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvuun on myös varauduttava ehtojen kiristyessä lakiuudistuksen tullessa voimaan ensi vuoden alusta.

Oppilaiden tuki- ja hyvinvointipalvelujen resursseja lisätään yhdellä uudella psykologin viralla 1.8.2015 alkaen.  Valtuustoryhmämme on tyytyväinen, että psykologin toimenkuvaa mietitään myös varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökunnan varhaista puuttumista ja ennaltaehkäisevää toimintatapaa tukevaksi, eikä vain jo syntyneiden ongelmien ratkaisuun.

Terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy vuodenvaihteessa ja kyseiset päivystyspalvelut siirtyvät Turkuun.  Kuntalaiset ovat huolissaan. Kaupunginhallitus kantoi asiasta lautakunnan tapaan huolta ja hyväksyi kaupunginjohtajan esityksenä pöytäkirjamerkinnän, jossa seurataan virka-ajan ulkopuolista päivystystä ajalla 1.1. - 31.3.2015 ja myös mm. miten päiväaikaan lisätyillä resursseilla on pystytty vastaamaan kysyntään.  Toivomme kuntalaisilta kokemuksistaan aktiivista palautetta.  Lääkärin iltavastaanottotoiminnan kokeiluluontoista aloittamista ensi vuoden alusta selvitellään jo nyt marraskuun aikana. Kuntalaisten palveluista on nyt kysymys. Nyt on huolehdittava siitä, että terveyskeskuksemme mainitaan jatkossakin paikkakunnan hyvänä puolena.

Valtuustoryhmämme on valmis hyväksymään kaupunginhallituksen esityksen. Kiitos virkamiehille ja luottamushenkilöille asiallisesta ja yhteistyön hengessä sujuneesta talousarviotyöskentelystä.  Uusi kaupunginjohtajamme on päässyt hienosti mukaan työssään koko kaupungin hyväksi.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!